FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SiCG: Zakon o crkvama prihvatljiv za Katoličku crkvu

SUBOTICA, 27. travnja 2006. (Hina) - Zakon o crkvama i vjerskimzajednicama, koji je u srbijanskoj javnosti izazvao oprečne reakcije,Katolička crkva smatra prihvatljivim, ocijenio je predstavnik Crkvedr. Andrija Kopilović.
SUBOTICA, 27. travnja 2006. (Hina) - Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, koji je u srbijanskoj javnosti izazvao oprečne reakcije, Katolička crkva smatra prihvatljivim, ocijenio je predstavnik Crkve dr. Andrija Kopilović.

"Stajalište Katoličke crkve, kao i većinske pravoslavne, jest da Zakon u predloženom obliku bude prihvaćen", izjavio je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice Kopilović koji je ovim povodom u utorak razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsjednik Srbije do ponoći mora odlučiti hoće li potpisati Zakon koji je usprkos protivljenju dijela javnosti 20. travnja usvojila Skupština Srbije.

Dr. Kopilović, koji je na konzultacijama s predsjednikom Tadićem predstavljao Katoličku crkvu kaže da im zakon ne daje "nešto bitno novo" ali je koristan jer je "crkve konačno priznao kao subjekte čija djelatnost nije samo u sakristiji i u bogoslužju nego se proteže i na školstvo, karitativnu djelatnost i drugo".

Zakonom o crkvama, kako se navodi u obrazloženju, utvrđena je potpuna autonomija crkava, zabranjena je vjerska diskriminacija, kao i prisila izjašnjavanja o vjeroispovijesti, a crkve i vjerske zajednice nezavisne su od države i jednake pred zakonom.

S druge strane civilne i nevladine udruge traže od predsjednika Srbije da ne potpiše Zakon jer smatraju da provedba dokumenta "ozbiljno dovodi u pitanje laički karakter Srbije, da je Zakon u kontradikciji s ustavno zajamčenim ljudskim pravima i da podilazi onim snagama u zemlji koje bi da Srbiju vrate u Srednji vijek i definitivno je udalje od bilo kakve europske perspektive".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙