FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno hrvatsko izdanje Kompendija socijalnog nauka Crkve

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Papinskog vijeća"Iustitia et pax" kardinal Renato Raffaelo Martino predstavio je danasu Zagrebu hrvatsko izdanje Kompendija socijalnog nauka Crkve.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Papinskog vijeća "Iustitia et pax" kardinal Renato Raffaelo Martino predstavio je danas u Zagrebu hrvatsko izdanje Kompendija socijalnog nauka Crkve.

Taj dokument zajednički su izdali Kršćanska sadašnjoj, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Komisija Iustitia et pax HBK-a.

Kardinal Martino u predgovoru je istaknuo da je dokumenat Kompendij socijalnog nauka Crkve priređen po nalogu sv. Oca Ivana Pavla II. kako bi se sažeto, ali iscrpno izložilo socijalno naučavanje Crkve.

Istaknuo je kako je cilj tog dokumenta promijeniti društvenu stvarnost snagom Evanđelja koju svjedoče oni koji su vjerni Isusu Kristu koji im je bio i ostao izazov i na početku trećeg tisućljeća kršćanske ere.

Martino je naglasio da je Kompendij podijeljen u desetak poglavlja u kojima se govori u prvom redu o socijalnom nauku Crkve, ljudskom radu, gospodarskom životu, obitelji, međunarodnoj zajednici, okolišu i drugim sastavnicama suvremenog života vezanog za Crkvu i suvremeno društvo.

O važnosti Kompendija govorio je i dr. Stjepan Baloban, profesor socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. On je, uz ostalo, istaknuo kako je socijalni nauk Crkve u nas svoje djelovanje započeo tek nakon demokratskih promjena.

Do toga vremena, kazao je, vjera je tretirana kao privatna stvar, a vjernici su rijetko mogli prakticirati svoja vjerska uvjerenja u gospodarstvu ili politici.

Podsjetio je da je HBK 1995. utemeljila Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve te kroz različite tribine, predavanja, pokušala pokazati značenje toga nauka u našem društvu.

Po njegovim riječima Katolička crkva do danas nije uspjela kroz socijalni nauk profilirati govor Crkve. Hrvatsko društvo, dodao je, prošlo je kroz teško razdoblje rata, tranzicijskih promjena, bilo je nepripremljeno za novi način gospodarenja kao što je kapitalizam i dotok stranog kapitala. Sve to, kazao je, dovelo je do gubljenja radnih mjesta, podjela u društvu na bogate i siromašne.

Po Balobanovoj ocjeni još uvijek je nedovoljno djelovanje vjernika laika u hrvatskom društvu, a Crkvu se često proziva kao krivca za ono što se loše događa u društvu. On je uočio kako nema javnih rasprava između Crkve i društvenih institucija u rješavanju bitnih pitanja, odnosno socijalnom stanju. Sve to smatra Baloban, neophodno je danas kad se Hrvatska nalazi na putu u EU.

Pohvalio je izlazak tog Kompendija koji bi trebao pripomoći rješenju brojnih problema kao što su pitanje rada nedjeljom, nezaposlenost, mladih, a pogotovu ono što nedostaje Hrvatskoj, a to je svijest dostojanstva ljudske osobe bez obzira o kojem se čovjeku ili skupini radi.

Tribini je nazočio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te posebno zahvalio kardinalu Martiniju na predstavljanju ovog važnog dokumenta socijalnog nauka Crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙