FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija ponavlja da je Plovanija na njezinu teritoriju

LJUBLJANA, 12. svibnja (Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskihposlova u petak je u izjavi za javnost ponovo iznijelo stajalište dase međunarodni granični prijelaz Plovanija nalazi na slovenskomteritoriju, odnosno da je riječ o privremenom graničnom objektu jerdvije države još nisu sklopile ugovor o granici.
LJUBLJANA, 12. svibnja (Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u izjavi za javnost ponovo iznijelo stajalište da se međunarodni granični prijelaz Plovanija nalazi na slovenskom teritoriju, odnosno da je riječ o privremenom graničnom objektu jer dvije države još nisu sklopile ugovor o granici.

U slovenskoj izjavi, reakciji na jučerašnje priopćenje hrvatskog MVPEI-a u kojem stoji da je Plovanija kao međunarodni granični prijelaz na hrvatskom teritoriju potvrđen s više međusobnih dokumenata, među ostalim i slovenskom notom iz 2002. godine, navodi se da je riječ o privremenoj graničnoj točki i da takvo stajalište Slovenije datira još iz 1991. godine.

Nekoliko dana prije proglašenja nezavisnosti, navodi se u izjavi, Slovenija je pokušala na lokaciji sadašnjeg graničnog objekta Plovanija sagraditi svoj granični prijelaz, ali se Hrvatska tome usprotivila.

"Gradnji slovenskog graničnog prijelaza na toj lokaciji Hrvatska se usprotivila. U burnim vremenima kad je Sloveniji prijetio sukob sa tadašnjom JNA i zbog održavanja prijateljskih odnosa s Hrvatskom, Slovenija je zaustavila gradnju i prijelaz napravila 150 metara sjeverno od rijeke Dragonje", navodi se u izjavi.

Tom tvrdnjom slovensko MVP odgovara na tvrdnju iz izjave hrvatskog MVPEI-a da Slovenija 1991. godine nije protestirala zbog gradnje prijelaza, da je prijelaz napravljen na hrvatskom ozemlju koje uvažava stanje prilikom osamostaljivanja obiju država i da su slovenski prosvjedi počeli tek 1993. godine te da su bili bez pravnog utemeljenja i da se mogu tumačiti kao politički.

Kako se navodi u današnjoj izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova, Slovenija je prosvjede u vezi s gradnjom tog prijelaza upućivala kontinuirano, na što je dobivala odgovore hrvatske strane da je riječ o objektu privremene prirode koji ne prejudicira buduću granicu koja će se definirati međudržavnim sporazumom.

"Ministarstvo vanjskih poslova višekratno je prosvjedovalo protiv gradnje privremene kontrolne točke Plovanija i time u skladu s međunarodnim pravom zaštitilo svoje interese", navodi se u izjavi slovenskog MVP-a objavljenoj u petak na njezinim internet stranicama.

U odgovoru na tvrdnje hrvatskog MVPEI-a da je Slovenija potvrdila da je riječ o međunarodnom graničnom prijelazu na hrvatskom teritoriju zajedničkim zapisnikom iz 1994. godine i da je to potvrdila notom iz 2002. godine, u današnjoj se izjavi Ljubljane navodi: "Slovenija je 2002. godine na hrvatski prijedlog o zaključenju bilateralnog sporazuma o graničnim prijelazima odgovorila da je za rad cestovnih graničnih prijelaza dovoljan zapisnik koji je bio sastavljen 1994. godine. O toj problematici Slovenija s Hrvatskom nije sklopila nijedan međunarodni sporazum. Međunarodni ugovor u kojemu bi bila navedena i granična kontrolna točka Plovanija bilo bi prejudiciranje granice i to bi bilo u suprotnosti sa stajalištima koje je Slovenija do sada više puta javno naglasila", zaključuje u izjavi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙