FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skulpture: žena boga Shive pronašla svoju glavu

PARIZ, 18. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Nevjerojatnim spletom okolnosti kmerski kip iz 9. stoljeća, koji prikazuje ženu boga Shive i stoljećima je bio obezglavljen, pronašao je svoju glavu i odsad cjelovit stoji u pariškom muzeju Guimet gdje je 70 godina bio izložen dekapitiran.
PARIZ, 18. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Nevjerojatnim spletom okolnosti kmerski kip iz 9. stoljeća, koji prikazuje ženu boga Shive i stoljećima je bio obezglavljen, pronašao je svoju glavu i odsad cjelovit stoji u pariškom muzeju Guimet gdje je 70 godina bio izložen dekapitiran.

Dva dijela skulpture, ukupne visine 142 centimetara, čine cjelinu već nekoliko tjedana i najljepši su očuvan primjerak ženske statue iz vladavine Indravarmana (treća četvrtina 9. stoljeća) u stilu poznatom kao Preah Ko.

Ponovno sjedinjenje pariški muzej u četvrtak navečer i službeno obilježava a jedan od sudionika događaja, Pierre Baptiste, konezervator i stručnjak za umjetnost jugoistočne Azije otkriva da je skulptura nestala vjerojatno oko 881. godine kada je kralj Indravarman utemeljio hram Bakong, posvećen Shivi, u Angkoru u Kambodži.

U osam svetišta bili su smješteni kipovi boga i njegovih žena sve dok u 15. stoljeću hram nije bio napušten i progutala ga prašuma.

Kip žene, koji je u međuvremnu izgubio glavu, pronašli su francuski stručnjaci 1935., u zapadnom dijelu hrama, a Philippe Stern, konzervator i direktor muzeja Guimet postavio ga je kao izložak u pariškom muzeju 1938.

A 67 godina poslije, u jesen 2005., muzej je organizirao "Izložbu umjetničkog blaga Vijetnama, skulpturu Champe", posvećenu nestalom kraljevstvu koje je postojalo na području današnjeg središnjeg i južnog Vijetnama. U katalogu su organizatori izrazili zahvalnost bivšem američkom diplomatu koji je službovao u Vijetnamu te Kambodži, zbog njegovih napora u očuvanju umjetničkih djela u vrijeme američko-vijetnamskog rata.

Dirnut takvom pažnjom, bivši veleposlanik John Gunther Dean, zahvalio je muzeju poklonivši mu "kmersku glavu". A glava je zapravo bio dar što ga je primio 1974., u znak zahvalnosti za humanitarne akcije provedene u vrijeme građanskog rata u Kambodži, nakon što su vlast prigrabili okrutni "Crveni Kmeri".

Kad je početkom travnja konzervator donio glavu u veliku dvoranu muzeja s kmerskim izlošcima i tražeći pogodno mjesto približio je obezglavljenom tijelu Shivine žene obuzela ga je čudna slutnja da bi mu "mogla odgovarati" no i sumnja "jer takve stvari se nikada ne događaju".

Konzervator je ipak uzeo glavu i postavio je na ramena a ona se pomaknula nekoliko milimetara te se "začuo lagani zvuk kakav čine dva kamena koja se spoje" i glava se savršeno postavila na ramena. "Sama je to učinila. Od toga se još uvijek ježim", ispričao je Baptiste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙