FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj odobreno otvaranje pregovora o obrazovanju i kulturi - kraće

BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Veleposlanici 25 zemalja članicaEU-a usuglasili su se u srijedu u Bruxellesu da se otvore pregovori opoglavlju obrazovanja i kulture s Hrvatskom i Turskom, doznaje se izdiplomatskih izvora.
BRUXELLES, 26. travnja 2006. (Hina) - Veleposlanici 25 zemalja članica EU-a usuglasili su se u srijedu u Bruxellesu da se otvore pregovori o poglavlju obrazovanja i kulture s Hrvatskom i Turskom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER) u srijedu je postigao suglasnost da se Hrvatskoj i Turskoj uputi poziv da dostave svoje pregovaračke pozicije za to poglavlje.

Izvješće o screeningu za to poglavlje koje je Komisija uputila Vijeću EU-a tjednima je bilo na stolu, najprije Radne skupine Vijeća za proširenje, a zatim i na COREPER-u.

Iako je Komisijino izvješće bilo pozitivno, među zemljama članicama otvorila se rasprava o tome treba li političke kriterije, konkretnije temeljna ljudska prava, postavljati kao kriterij za otvaranje pregovora o svim poglavljima, tamo gdje je to moguće ili ga ostaviti samo za poglavlje pravosuđa i temeljnih prava.

Načelna rasprava je potaknuta zbog Turske, kojoj se u području obrazovanja zamjera odnos prema manjinama i školovanju djevojčica. Zbog te rasprave, Hrvatska je morala čekati poziv da dostavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlje obrazovanje i kultura.

Obrazovanje i kultura je drugo poglavlje za koje je Hrvatska dobila poziv da dostavi pregovaračke pozicije, nakon znanosti i istraživanja.

Sada postoje izgledi da se konkretni pregovori, osim o poglavlju znanosti i istraživanja, otvore i za obrazovanje i kulturu na sljedećoj pristupnoj konferenciji 12. lipnja u Luxembourgu.

Prije toga, Europska komisija mora izraditi nacrt zajedničke pregovaračke pozicije EU-a, koju onda moraju prihvatiti zemlje članice. Hrvatska vlada je već ranije pripremila svoju pregovaračku poziciju za obrazovanje i kulturu i sada će je moći uputiti Vijeću.

Što se tiče poglavlja znanosti i istraživanja, Hrvatska je odmah nakon što je dobila poziv dostavila svoju pregovaračku poziciju, a Komisija bi trebala nacrt zajedničke pozicije EU-a dostaviti Vijeću sredinom sljedećeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙