FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionice tradicijskih glazbala uz Dan kulturne raznolikosti

ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Dan kulturne raznolikosti - 21.svibnja ove će godine u Hrvatskoj biti obilježen i radionicamatradicijskih glazbala - lijerice s hrvatskoga juga, djembea i kore izzapadne Afrike te radionicom zapadnoafričkoga pjevanja.
ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Dan kulturne raznolikosti - 21. svibnja ove će godine u Hrvatskoj biti obilježen i radionicama tradicijskih glazbala - lijerice s hrvatskoga juga, djembea i kore iz zapadne Afrike te radionicom zapadnoafričkoga pjevanja.

Riječ je o besplatnim radionicama koje će se održati u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 19. do 21. svibnja u organizaciji Ministarstva kulture i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, priopćila je danas tvrtka acroAnima koja obavlja menadžerske i promotivne aktivnosti za glazbene umjetnike i projekte koji žele predstaviti hrvatske etnoglazbenike u svijetu i etnoglazbenike iz svijeta Hrvatskoj.

Lijericu će podučavati istraživač i sakupljač hrvatskih narodni običaja, pjesma i plesova Vido Bagur uz asistenciju izrađivača lijerice i ostalih tradicijskih instrumenata Zlatka Glavinića i lijeričara Ive Letunića.

Voditelj radionice djembea za početnike i napredne te za koru i zapadnoafričko pjevanje je glazbenik Secou Keita koji njeguje tradicijsku glazbu Malija i Senegala.

Dan kulturne raznolikosti obilježit će se u Hrvatskoj treći put, a naša je zemlja aktivno sudjelovala i u izradi Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja, donesene u listopadu prošle godine na 33. zasjedanju Glavne skupštine UNESCO-a.

Glavna skupština UNESCO-a donijela je pak 2001. Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti s ciljem pomoći državama da u vlastitim sredinama u uvjetima globalizacije, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija. Svjetski Dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002.

Kuturna raznolikost simbol je pak nastojanja da se poticanjem razvoja svih svjetskih kultura spriječi unificirani razvoj svijeta, važan je čimbenik razvoja i polazna je točka za suživot u multikuturalnom svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙