FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: znanstvenici "rekonstruirali" glasove da Vincija i La Gioconde

TOKIO, 18. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Japanski znanstvenici tvrde da su uspjeli "rekonstruirati glasove" La Gioconde i Leonarda da Vincija, objavljeno je povodom promocije američkog filma "Da Vincijev kod" u Japanu.
TOKIO, 18. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Japanski znanstvenici tvrde da su uspjeli "rekonstruirati glasove" La Gioconde i Leonarda da Vincija, objavljeno je povodom promocije američkog filma "Da Vincijev kod" u Japanu.

Temeljem portreta Mona Lise i njezina tvorca, slavnog renesansnog slikara, znanstvenici laboratorija specijaliziranog za akustiku analizirali su njihovu facijalnu morfologiju kako bi rekonstruirali glasove pri čemu su se koristili metodama iz prakse kriminalističke policije.

Rezultati takva iskustva predstavljeni su na japanskoj interentskoj stranici Microsofta.

"Vjerujemo da smo uspjeli rekonstruirati glasove najvjernije moguće a možda smo i potpuno pogodili njihove boje", tvrdi Mastumi Suzuki, šef laboratorija na svojoj web stranici.

Prema portretu Mona Lise, Suzuki, koji je nekada bio inženjer u znanstvenom odjelu policije, ustvrdio je da je mlada žena bila visine 1,68 centimetara i da je imala relativno tamnu boju glasu.

"Ne možemo sa sigurnošću utvrditi njezin stas. Stoga smo mjerili dužinu njezina desnog srednjaka" te ga podijelili s prosječnom visinom Talijanki, pojasnio je.

Glas Mone Lise bio je blago unjkav, što se zaključuje iz širine njezina nosa, obrazložio je japanski inženjer.

A glas majstora da Vincija rekonstruiran je prema njegovu slavnom autoportretu, na kojoj slikar ima dugu bijelu bradu i otprilike 60 godina.

"Brada je pojela dobar dio slike, stoga nismo mogli precizno utvrditi morfologiju njegova lica. Vjerujemo da je imao široku četvrtastu vilicu, što odgovara blagom i dubokom timbru", rekao je Suzuki.

Japanski inženjer čest je sugovornik japanskih novinara, jer je pomogao u analizi video-snimki koje su pripisivane Osami bin Ladenu, vođi terorističke mreže Al Qaide.

Glas La Gioconde i da Vincija moguće je poslušati na internetskoj stranici http://promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙