FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Stoljećima..." objavljen izbor Ujevićevih pjesama

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - U biblioteci "Stoljeća hrvatske književnosti" objavljen je prvi svezak izbora pjesama Tina Ujevića, koji slovi za najvećega hrvatskog pjesnika 20. stoljeća.
ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - U biblioteci "Stoljeća hrvatske književnosti" objavljen je prvi svezak izbora pjesama Tina Ujevića, koji slovi za najvećega hrvatskog pjesnika 20. stoljeća.

Do početka srpnja, 115. obljetnice rođenja Tina Ujevića (1891.-1955.), u Biblioteci će, kako je planirano, biti objavljena još dva sveska izbora iz Tinova djela - drugi svezak izbora pjesama i jedan svezak proze.

Priređivač Ante Stamać u predgovoru "Izboru pjesama I." Ujevićevo djelo razlaže kroz više motrišta te zaključuje kako u povijesti hrvatskoga pjesništva, književnosti uopće, to djelo predstavlja pisca 20. stoljeća koji je, možda najviše od svih, potvrdio tijesnu povezanost korijena matične književnosti, uopće kulture, s njezinim europskim korijenima.

Ujević je u povjesti hrvatskog pjesništva jedan od stupova na kojima se temelji misao o povezanosti toga pjesništva s mnogoglasnim kompleksom europskog pjesništva, navodi Stamać.

Pišući o političkom djelovanju Tina Ujevića, koji je bio pravaški agitator, zatim zakleti orjunaš, koji je pripomogao stvaranju buduće jugoslavenske versailleske tvorevine, Stamać napominje kako se Ujević 1919. odrekao svakoga političkog djelovanja.

Nakon Drugoga svjetskog rata zbio se, međutim, kako dodaje, jedan od najstrašnijih ideoloških nesporazuma u početcima komunističke Jugoslavije - Tinu, nakon mladenačkih zabluda, intelektualcu posve apolitičnu, zabranili su objavljivati punih pet godina.

Mladi su naraštaji u Tinu, kako se voljelo reći "kralju boema", prepoznali ne samo pjesničku i intelektualnu veličinu nego i književnomoralni autoritet. Tu je presudnu ulogu odigrao, kako napominje Stamać, izbor pjesništva "Rukoveti", koji je priredio Jure Kaštelan (1950.).

Izbor pjesama za prvi svezak priređivač je sastavio na temelju zbirke "Hrvatska mlada lirika" (1914.) u kojoj je Ujević objavio pjesme skupa s 11 hrvatskih pjesnika, među kojima je bio i Ivo Andrić, zatim pjesnikovih knjiga pjesama "Lelek sebra" (1920.), "Kolajna" (1926.), "Auto na korzu" (1932.), "Ojađeno zvono" (1933.), "Rukoveti" (1950.) i "Žedan kamen na studencu" (1954.) .

U prvom svesku objavljena je bibliografija - izdanja djela i važnija literatura o Tinu Ujeviću, slikovni prilozi, tekstološka napomena, tumač imena i izraza i rječnik.

Kritičko izdanje Sabranih djela Tina Ujevića objavljeno je od 1963. do 1967. u 17 svezaka (Tadijanović, Jelčić, Mihanović, Vaupotić) od kojih su 12 eseji, feljtoni, kraće studije, putopisi, kritike, prikazi, memoarski zapisi, programatski i polemički članci te interviewi. O pjesnikovu životu i djelu objavljeno je više od 2000 bibliografskih jedinica.

"Izbor pjesma I." Tina Ujevića 82. je svezak biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Prvi svesci objavljeni su 1995., a cijeli niz u više od 300 svezaka trebao bi obuhvatiti djela od prvih srednjovjekovnih spomenika do suvremene književnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙