FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Castro protiv "Forbesove" liste najbogatijih

HAVANA, 16. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Kubanski predsjednik FidelCastro možda je jedan od najdugovječnijih svjetskih čelnika, ali je uponedjeljak pokušao odgovoriti na tvrdnje časopisa "Forbes" da spada imeđu najbogatije, ocijenivši ih "američkim manevrom" i "odvratnomklevetom".
HAVANA, 16. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Kubanski predsjednik Fidel Castro možda je jedan od najdugovječnijih svjetskih čelnika, ali je u ponedjeljak pokušao odgovoriti na tvrdnje časopisa "Forbes" da spada i među najbogatije, ocijenivši ih "američkim manevrom" i "odvratnom klevetom".

Castro je u za to u četverosatnoj emisiji koja je prikazana na kubanskoj televiziji okupio predsjednika Centralne banke Francisca Soberona, ministra kulture Abela Prieta i druge kubanske dužnosnike koji su ga branili.

"Oni vjeruju da sam ja Mobutu (bivši predsjednik Zaira), jedna od tih milijardera, lopova, pljačkaša kojima je carstvo omogućilo zaštitu i pristaše", kazao je Castro dodavši da je užasnut ovim slučajem koji je kod njega izazvao mučninu jer se mora braniti.

Kubanski je predsjednik SAD-u ponudio svoju ostavku ako Washington dokaže da posjeduje bankovni račun u inozemstvu.

"Ako dokažu da imam račun u inozemstvu odustat ću od svojih zaduženja i dužnosti koje obnašam", rekao je kubanski predsjednik.

U svom redovitom godišnjem prilogu "Bogatstva kraljeva, kraljica i diktatora" taj je američki časopis procijenio Castrovo bogatstvo na 900 milijuna američkih dolara, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnje procjene na 550 milijuna.

Procjena uključuje državne tvrtke za koje "Forbes" pretpostavlja da ih Castro kontrolira na Kubi, a među kojima su Konvencijski centar u Havani, konglomerat Cimex i farmaceutska tvrtka koja izvozi cjepivo.

Castro, koji je na vlasti od ljevičarske revolucije 1959. godine, tvrdi da je njegovo bogatsvo malo i iznosi 900 kubanskih pezosa ili 40 američkih dolara mjesečno koliko zaradi kao prdsjednik države. Castro je rekao i da njegovo bogastvo stane u "džep na košulji američkog predsjednika".

Castro se na "Forbesovoj" listi našao na sedmom mjestu ispred engelske kraljice Elizabete koja posjeduje 500 milijuna dolara u nekretninama, draguljima i kolekciji maraka koju je pokrenuo njen djed, ali u čije vlasništvo ne spadaju Buckinghamska palača ili kraljevski nakit.

Castro, koji će u kolovozu navršiti 80 godina, zaprijetio je "Forbesu" tužbom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙