FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forbes: najbogatiji Rusi vrijede ukupno 248 milijardi dolara

MOSKVA, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Imovina stotinu najbogatijihRusa ukupno vrijedi 248 milijardi dolara ili više od polovice ukupnogbruto društvenog proizvoda Rusije, objavilo je u četvrtak ruskoizdanje časopisa Forbes.
MOSKVA, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Imovina stotinu najbogatijih Rusa ukupno vrijedi 248 milijardi dolara ili više od polovice ukupnog bruto društvenog proizvoda Rusije, objavilo je u četvrtak rusko izdanje časopisa Forbes.

Roman Abramović, vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea, ostao je na vrhu liste s bogatstvom od 18.3 milijarde dolara, 3.6 milijardi više no prošle godine, piše Fortune.

Bogatstvo ruskih milijardera, tzv. oligarha, ukupno je u odnosu na prethodnu godinu poraslo za 107 milijardi dolara.

"Glavni zaključak ovogodišnje ankete je da su bogati postali još bogatiji", piše list u komentaru.

Brojni Rusi gledaju na oligarhe pomiješanih osjećaja, s ljubomorom i ljutnjom u isto vrijeme, i olako ih optužuju da su bogatstvo stekli na nezakonit način.

Najbogatiji ljudi u toj zemlji stekli su vrijednu imovinu i društveni utjecaj u kaotičnoj privatizaciji koja je uslijedila nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Najuspješniji ruski milijarder u prošloj godiji je Vagit Alekperov, izvršni direktor najveće ruske naftne kompanije LUKOIL čija se imovina procjenjuje na 12.7 milijardi dolara.

Jedan čovjek plijeni osobitu pažnju, a riječ je o Mihailu Hodorkovskom, utemeljitelju naftne tvrtke YUKOS i nekoć prvom čovjeku Forbesove liste koji je ispao s popisa nakon što je prošlu godinu završio na 21. mjestu s bogatstvom od 2.1 milijardu dolara. Hodorkovski trenutno u Sibiru služi osmogodišnju kaznu zatvora zbog prevare i utaje poreza, a njegova tvrtka je pred bankrotom.

Najmlađi članovi liste su 34-godišnjaci Andrej Melnichenko i Sergej Popov, suvlasnici tvrtke MDM, te izvršni direktor Rosgosstrakha Danil Kačaturov.

Najbogatiji "pridošlica" među 100 najbogatijih Rusa je Aleksander Frolov, čiji se udio u najvećoj ruskoj željezari Evraz procjenjuje na 2.8 milijardi dolara.

Prema vladinim predviđanjima, ruski bruto društveni proizvod ove će godine doseći 25.81 trilijun rubalja, odnosno 939.9 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙