FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Gradonačelnik naložio rušenje zida iz 2. st. zbog općinskog domjenka

LJUBLJANA, 15. svibnja (Hina) - Tek je policija na prijavu građanaspriječila rušenje kamenog zida iz 2. stoljeća uz rijeku Hubelj uslovenskom gradiću Ajdovščina, koji se u vrijeme propasti Rimskogcarstva zvao Flovius, a imao je važnu fortifikacijsku vrijednost nacesti koja je iz Aquileje vodila u Panonsku nizinu.
LJUBLJANA, 15. svibnja (Hina) - Tek je policija na prijavu građana spriječila rušenje kamenog zida iz 2. stoljeća uz rijeku Hubelj u slovenskom gradiću Ajdovščina, koji se u vrijeme propasti Rimskog carstva zvao Flovius, a imao je važnu fortifikacijsku vrijednost na cesti koja je iz Aquileje vodila u Panonsku nizinu.

Nalog za rušenje zida dao je gradonačelnik Marjan Poljšak, a građevinskim je strojem srušeno samo oko četiri metra zida, konstatirala je policija u zapisniku, a prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Poljšak je izjavio da nije riječ o zaštićenom spomeniku i da je nalog za rušenje dao kako bi se omogućio lakši dolazak vozila na prostor gdje će se ubuduće održavati domjenci uz općinski praznik, koji su se ranijih godina održavali na središnjem gradskom trgu.

Poljšak tvrdi da nije riječ ni o kakvom vandalizmu, kako su rušenje zida nazvali mediji, jer zid nije zaštićen kao kulturni spomenik te da se radi o običnim zidinama u vlasništvu grada.

Njegove izjave zanijekala je konzervatorica Andreja Ščukot iz zavoda za zaštitu kulturnih spomenika u Novoj Gorici. Ona tvrdi da je riječ o kulturno-povijesnom spomeniku, zaštićenom još prije desetak godina i da je neovlaštenom intervencijom nastala velika šteta koju će se teško popraviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙