FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30sati
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

BRUXELLES - Europska unija spremna je Iranu iznijeti hrabre prijedloge vezane uz gospodarska, nuklearna, a možda i sigurnosna pitanja kako bi ga nagovorila da se odrekne ambicija vezanih uz obogaćivanje urana, izjavio je u ponedjeljak šef europske diplomacije Javier Solana. "Bit će to skup općih mjera, hrabarih mjera koje će se odnositi na pitanja vezana uz nuklearnu energiju, gospodarstvo, a bude li potrebno i sigurnost", rekao je Solana nakon dolaska na sastanak europskih ministara vanjskih poslova. "Pripremamo paket koji će teško odbiti žele li doista samo energiju", rekao je Solana uoči razgovora skupine EU-3 u kojoj su Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

SEUL - Sjeverna Koreja namjerava nastaviti koristiti svoj nuklearni reaktor za koji se sumnja da proizvodi fizijski materijal za program nuklearnog naoružanja, objavili su američki mediji pozivajući se na sigurnosne izvore. Prije godinu dana, Sjeverna Koreja je zaustavila operacije na reaktoru Yongbyon za kojega su stručnjaci za nuklearnu energiju tvrdili da može proizvesti dovoljno materijala za dvije ili tri nuklearne bombe. Satelitske slike iz siječnja ove godine pokazuju paru koja se diže iz jednog tornja reaktora, što dokazuje da je aktivan. Reaktor je isključen 1994. na temelju sporazuma između SAD-a i Sjeverne Koreje, a ponovno je s radom počeo u veljači 2003. nakon što je sporazum propao. Zadnji krug razgovora između dviju Koreja, Kine, Japana, Rusije i SAD-a održan je u studenome 2005. godine.

JAKARTA - Indonezijski vulkan Mount Merapi je rano u ponedjeljak počeo izbacivati lavu i vrući pepeo, izvijestili su regionalni dužnosnici, dok glavni vulkanolog tvrdi da nema potvrdu takve informacije. Lokalni radio objavio je da je planina "eksplodirala" u ranim jutarnjim satima, no državni vulkanolog Ahmad Dali za Reuters je izjavio da vulkanološki centar za koordinaciju u Bandungu nije zaprimio takvu informaciju iz tog područja. Indonezija je u subotu proglasila najviši stupanj uzbune u području Merapija, iako stručnjaci kažu kako ne mogu predvidjeti hoće li vulkan eruptirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙