FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 30. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

KAIRO - Egipatski premijer Ahmed Nazif zatražio je u nedjelju od parlamenta da izvanredno stanje u zemlji produlji na dvije godine, obrazlažući to najnovijim napadima na Sinaju i izgredima između vjerskih zajednica. Spomenuo je krvave sukobe između kopta i muslimana u Aleksandriji, kojima su prethodili napadi na crkve u tom gradu 14. travnja, dva samoubilačka napada u Dahabu, na Sinaju u kojima je 24. travnja ubijeno 18 osoba te sukobe na sjeveru Sinaja dva dana kasnije. Dok se od 1981. izvanredno stanje produljivalo na tri godine, ovaj put je premijer zatražio rok od "samo dvije godine, dok se ne donese protuteroristički zakon i ne dopuni Ustav". Izvanredno stanje je uvedeno nakon ubojstva predsjednika Anuara al-Sadata koje su počinili islamisti u listopadu 1981.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nedjelju je oštro osudio umorstvo indijskog inženjera koje su počinili talibanski pobunjenici, upozorivši ipak da oni neće moći spriječiti tijek obnove. "Naši neprijatelji moraju znati da će se obnova Afganistana uz pomoć međunarodne zajednice odlučno nastaviti i nikakva sila neće je zaustaviti", rekao je predsjednik. Inženjer koji je radio za kooperanta afganistanske tvrtke za mobilnu telefoniju Roshana, otet je u petak u pokrajini Zabul, na jugu Afganistana.

TOKIO - Ukupno 45 posto Japanaca strahuje da će njihova zemlja u skoroj budućnosti biti umiješana u rat, što je najveći postotak od 1969., pokazuje vladino istraživanje čije su rezultate u nedjelju objavila japanska glasila. U posljednjem istraživanju 2003., udio Japanaca koji strahuju od rata bio je 43,2 posto. Ukupno 63,7 posto ispitanika misli da bi uzrok rata moglo biti stanje na korejskom poluotoku, 46,2 posto vidi prijetnju u međunarodnom terorizmu, a 36,3 posto u porastu kineske vojne moći i u "njezinu djelovanju na moru". Više od tri četvrtine Japanaca misli da je vojni savez njihove zemlje sa Sjedinjenim Državama koristan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙