FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

TEHERAN - Iran odbija prekinuti aktivnosti obogaćivanja urana i "strpljivo" nastavlja soj nuklearni program unatoč pritiscima, izjavio je u ponedjeljak glavni iranski pregovarač za nuklearni program Ali Larijani, a prenosi agencija Irna. Iran je 9. travnja objavio da je uspio obogatiti uran na 3,5 posto te je odbacio zahtjev Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da odustane od svih aktivnosti obogaćivanja urana do 28. travnja. Larijani je odbacio prijedlog američke državne tajnice Condoleezze Rice koja je predložila Vijeću sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju o Iranu prema Poglavlju sedam koje predviđa upotrebu sile.

COLOMBO - Najmanje su četiri vojnika i dva civila ubijeni u dva odvojena napada koje su izveli Tamilski tigrovi u ponedjeljak u sjevernom dijelu Šri Lanke gdje sukobi eskaliraju posljednjih tjedan dana, objavili su vojni izvori. Pobunjenici su postavili bombu ispod taksija parkiranog uz cestu kada je prolazio vojni kamion kod Verppankulama, 240 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada. U tom su napadu četiri vojnika poginula, a sedam ih je ranjeno te jedan civil. U drugom incidentu, u Chavakacheri, 350 kilometara sjeverno od Colomba u eksploziji mine, čija je meta također bila vojska, poginula su dva civila. Eskalacija nasilja posljedica je odgode mirovnih pregovora između Tamilskih tigrova i vlade Šri Lanke koji su bili planirani u Ženevi 24. i 25. travnja.

BAGDAD - Suđenje bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu i sedmorici suoptuženika za zločine protiv čovječnosti nastavljeno je u ponedjeljak pred Visokim kaznenim sudom u Bagdadu. Predsjednik sudskog vijeća na početku ročišta odbio je prigovor obrane da je pristran. Sadam Husein i sedmorica suoptuženih bivših visokih dužnosnika njegova režima optuženi su za ubojstvo 148 šijita, muškaraca i tinejdžera, nakon što je 1982. u mjestu Dujailu pokušan atentat na Sadama Huseina, tadašnjega iračkog predsjednika. Sadamu bi se uskoro moglo suditi i za genocid nad Kurdima krajem osamdesetih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙