FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skoplje: O suradnji u okviru Američko-Jadranske povelje

SKOPLJE, 13. svibnja 2006. (Hina) - Parlamentarna suradnja u okviruAmeričko-Jadranske povelje pokazala se veoma učinkovitom u procesueuroatlantskog integriranja Hrvatske, Albanije i Makedonije - rečenoje na otvaranju susreta izaslanstava Odbora za vanjsku politiku trijuzemalja, održanog u Skoplju.
SKOPLJE, 13. svibnja 2006. (Hina) - Parlamentarna suradnja u okviru Američko-Jadranske povelje pokazala se veoma učinkovitom u procesu euroatlantskog integriranja Hrvatske, Albanije i Makedonije - rečeno je na otvaranju susreta izaslanstava Odbora za vanjsku politiku triju zemalja, održanog u Skoplju.

Hrvatska je ispoštovala političke kriterije za članstvo u NATO, a na putu je da ostvari i gospodarski razvoj na razini zemalja članica NATO-a i EU, naglasio je hrvatski predstavnik Gordan Jandroković.

Na otvaranju susreta nazočne su pozdravili predsjednik Sobranja Makedonije Ljupčo Jordanovski i ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva, koja je naglasila kako je parlamentarna suradnja i sa zemljama članicama EU i NATO-a izvanredno važna u smislu lobiranja za brže učlanjivanje skupine Američko-Jadranske povelje u NATO koje bi se trebalo dogoditi 2008.

Nazočnima se obratio i britanski veleposlanik Robert Chatterton Dickson, koji je pozdravio napredak triju zemalja u građenju međunarodne sigurnosti što im pokraj ispunjavanja kriterija osigurava članstvo u NATO, s tim što je za Makedoniju poseban test i održavanje demokratskih izbora.

U radnom dijelu susreta govorili su predstavnici parlamenata Hrvatske, Albanije i Makedonije. U svom nastupu predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković je naglasio da je Hrvatska u potpunosti ispoštovala političke kriterije za članstvo u NATO i EU kroz suradnju sa Haškim sudom, te povratkom izbjeglica i njihove imovine, a u tijeku je reforma pravosuđa i provođenje programa za borbu protiv korupcije.

Što se tiče gospodarskih kriterija, dodao je on, Hrvatska je na najboljem putu da ostvari razinu karakterističnu za zemlje članice EU i NATO, jer gospodarski rast prošle godine bio je 4,3 posto, a nezaposlenost je u padu, dok će ove godine u turistički sektor biti uloženo gotovo milijardu eura.

Jandroković je govorio i o spremnosti hrvatskih oružanih snaga i važnosti Hrvatske za regiju Jugoistočne Europe, jer je, kako je rekao, najdalje otišla u osvajanju kriterija i standarda, što može poslužiti kao primjer ostalim zemljama.

O reformama hrvatskih oružanih snaga posebno je govorio Krešimir Ćosić u svojstvu voditelja saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙