FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sastanku Američko-jadranske povelje i predsjednik Mesić

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Na proširenom ministarskom sastankuAmeričko-jadranske povelje, koji će se održati u utorak na Brijunima,osim ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica povelje injihovih kolega iz triju baltičkih zemalja, sudjelovat će ipredsjednik RH Stjepan Mesić, doznaje se u ponedjeljak iz Ministarstvavanjskih poslova i europskih integracija RH.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Na proširenom ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, koji će se održati u utorak na Brijunima, osim ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica povelje i njihovih kolega iz triju baltičkih zemalja, sudjelovat će i predsjednik RH Stjepan Mesić, doznaje se u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Osim predsjednika Mesića, Hrvatsku će na susretu, nazvanom Adriatic-Baltic-Atlantic, predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević. Makedoniju će također predstavljati dvoje ministara - ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva i ministar obrane Jovan Manasijevski, dok će izaslanstvo treće zemlje članice Američko-jadranske povelje - Albanije - predvoditi ministar obrane Fatmir Mediu i zamjenik ministra VP Florant Celik.

Na Brijune stižu oba ministra iz Estonije - Urmas Paet (VP) i Juergen Ligi (obrana) - i iz Latvije - Artis Pabriks (VP) i Artis Slakteris (obrana), dok će u ime Litve sastanku nazočiti podtajnik MVP-a Andrius Navikas i zamjenik ministra obrane Gintautas Šivickas.

SAD, kao zemlju partnera u Američko-jadranskoj povelji, predstavljat će zamjenica pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Rosemary DiCarlo.

Hrvatska u prvoj polovici 2006. koordinira radom Američko-jadranske povelje, a cilj brijunskog susreta je razmjena iskustava stečenih u dosadašnjem širenju NATO-a i rasprava o političkim i sigurnosnim pitanjima relevantnim za sudionike sastanka u sklopu transatlatskog dijaloga i perspektive daljnjeg proširenja

Izaslanstva će na Brijune stići u ponedjeljak, kad će imati radnu večeru koja će biti svojevrsni uvod u sastanak, čije je odvijanje predviđeno u četiri sjednice u utorak - po dvije prije, odnosno poslije podne.

Na prvoj sjednici naslovljenoj "Pripreme za sljedeći krug proširenja NATO-a: Summit u Rigi i perspektive nakon toga" govorit će, među ostalima, i predsjednik Mesić i ministrica Grabar-Kitarović i ministar Rončević.

Druga sjednica - "Transformacija NATO-a: Suočenje s novim prijetnjama, stvaranje novih partnerstava" - bit će jedina otvorena za javnost, a među govornicima bit će oboje hrvatskih ministara.

Vrijeme nakon prijepodnevnog programa sastanka predviđeno je za bilateralne sastanke, konferenciju za novinare i ručak, dok će se dvije poslijepodnevne sjednice odvijati paralelno i po resorima.

Ministri vanjskih poslova i njihovi predstavnici sudjelovat će u sjednici pod nazivom "Kako osigurati punu auroatlantsku integraciju jugoistočne Europe?", dok će njihovi kolege iz ministarstava obrane razgovarati o temi "Razvoj novih snaga: izazovi reformi snaga obrane".

U radu posljednjih dviju sjednica sudjelovat će i predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, zemalja koje žele pristupiti Američko-jadranskoj povelji.

Odlazak izaslanstava s Brijuna predviđen je za srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙