FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film o tradicionalnim prvosvibanjskim prosvjedima u Berlinu

ZAGREB, 12. svibnja 2006. (Hina) - Njemački film "BerlinerMaifestspiele", u nazočnosti autora Nives i Marca Konika, prikazan jevečeras u sklopu filmske tribine Kulturno-informativnog centra (KIC).
ZAGREB, 12. svibnja 2006. (Hina) - Njemački film "Berliner Maifestspiele", u nazočnosti autora Nives i Marca Konika, prikazan je večeras u sklopu filmske tribine Kulturno-informativnog centra (KIC).

U središnjoj gradskoj četvrti Kreuzberg svake se godine, već dvadesetak godina, okuplja tisuće prosvjednika na mirovnim povorkama. Većinom su to mlađi pripadnici autonomnih grupacija lijeve i anarhističke orijentacije, koji prosvjeduju protiv socijalnih nepravdi i kapitalizma.

Film je sniman s pet kamera iz više perspektiva - novinarske, prosvjedničke i policijske, a jedna je kamera od jutra do kasno u noć snimala samo mjesto događaja.

Redateljica Nives Konik rekla je da je nasilje sve veći problem tih prosvjeda. Ono se na ulicama Berlina događa pod okriljem noći, kada dolazi do sukoba s policijom, tučnjava, razbijanja izloga, paljenja automobila, a ponekad i kuća.

Sada su velike debate oko toga hoće li i kako nasilje uopće biti zaustavljeno, jer bez prosvjeda nema niti promjena, rekla je Konik, dodavši da još nikada nitko u njima nije stradao.

Također, postavlja se pitanje je li riječ o političkom prosvjedu ili dijelu urbanog folklora velegrada.

Prije dvadeset godina u toj je četvrti postojala jaka alternativna scena u kojoj su ljudi živjeli drugačije, što je smetalo državu koja je njima pokušala upravljati, rekao je Marc Konik, scenarist filma.

"Mala revolucija" iz 1987. bila je preteča prvosvibanjskih prosvjeda i ona se pretvorila u urbanu legendu, dodao je, napomenuvši kako sadašnji stanovnici Kreuzberga više ne žele prosvjede u svojoj četvrti.

Film je snimljen 2004. u produkciji "Vitri filma" iz Berlina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙