FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Premijera filma "Grbavica"

Zagreb: Premijera filma "Grbavica"ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Bosanskohercegovački film "Grbavica"redateljice Jasmile Žbanić premijerno je prikazan u srijedu na večer uZagrebu u "CineStaru".
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Bosanskohercegovački film "Grbavica" redateljice Jasmile Žbanić premijerno je prikazan u srijedu na večer u Zagrebu u "CineStaru".

Zagrebačkoj se publici nakon premijerne projekcije predstavila filmska ekipa na čelu s redateljicom.

Film "Grbavica", koji kroz odnos majke i kćeri progovara o masovnim silovanjima u ratu i poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, nagrađen je Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Film prati Esmu (tumači je Mirjana Karanović), koja s 12-godišnjom kćerkom Sarom (u interpretaciji Lune Mijović) živi u sarajevskoj četvrti Grbavici. Sara je uvjerena da joj je otac poginuli bošnjački ratni heroj, no prava je istina da je njezina majka za vrijeme rata u BiH bila žrtva silovanja i da je Sara tako začeta.

U filmu glume još Leon Lučev, Dejan Aćimović, Semka Sokolović Bertok, Kenan Ćatić, Jasna Ornela Berry, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić, Jasna Žalica.

Koproducent filma je zagrebački Jadran film, a sredstva je dalo i hrvatsko Ministarstvo kulture te je ekipu danas primio ministar Božo Biškupić.

Redateljica Jasmila Žbanić rekla je da je scenarij napisala iz perspektive majčinstva i da je to prije svega priča o ljubavi, a ne o politici.

Film je dosad s velikim uspjehom bio premijerno prikazan u Sarajevu, Beogradu, Beču, a otkupljen je za distribuciju u 25 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙