FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio ovotjedno zasjedanje, uvedene "plivajuće" trošarine na naftu

ZAGREB, 12. svibnja (Hina) - Hrvatski sabor danas je na samom krajuovotjednog zasjedanja, odlučio da se sadašnje visine trošarina nanaftne derivate izbrišu, a Vladu ovlastio za propisivanje visinetrošarina za određeno razdoblje.
ZAGREB, 12. svibnja (Hina) - Hrvatski sabor danas je na samom kraju ovotjednog zasjedanja, odlučio da se sadašnje visine trošarina na naftne derivate izbrišu, a Vladu ovlastio za propisivanje visine trošarina za određeno razdoblje.

Sabor je prihvatio i novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji bi trebao otkloniti mogućnost poremećaja u opskrbi naftom.

Zakonom je propisano obvezno držanje zaliha nafte na razini 90-dnevne prosječne potrošnje u lanjskoj godini.

Zalihe će se, po utvrđenoj godišnjoj dinamici, postupno povećavati, s tim da količinu koja može pokriti potrebe unutar 90 dana proizvođači i uvoznici moraju osigurati 2012.

Obvezne zalihe nafte i naftnih derivata nabavljat će i obnavljati Agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, koja je osnovana tim zakonom.

Cijena nafte i naftnih derivata i ubuduće će se utvrđivati u skladu s uvjetima na tržištu, s tim da će Vlada radi zaštite potrošača moći odrediti najvišu cijenu za neki derivat, ali najduže za razdoblje od 90 dana.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o porezu na dobit, kojima će, s 1. siječnja iduće godine, iz tog zakona biti izbrisane porezne olakšice na ulaganje u istraživanje i razvoj te nova zapošljavanja.

Te će se potpore prenijeti u nadležnost Ministarstva znanosti i riješiti kroz druge zakone.

Sabor je danas potvrdio i niz međunarodnih dokumenata, među kojima je i ugovor s Europskom komisjom o financiranju proširenja pruge Vinkovci-Tovarnik, duge 33,5 kilometara.

Sabor je potvrdio i izmjene i dopune Konvencije o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala, kojima se Hrvatska obvezuje na kontrolu prometa nuklearnim materijalom na svom teritoriju.

O Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o odlikovanjima i priznanjima Sabor će glasovati idući tjedan, kad se usuglase stavovi saborskih klubova i Vlade.

Klubovi HSP-a i HDZ-a, naime, od Vlade traže da odustane od brisanja Spomenice domovinske zahvalnosti i sugeriraju joj da prijedlog preformulira tako da se Spomenica i dalje dodjeljuje za časno i uzorno obavljanje službe, ali ne automatizmom kao do sada, nego po jasno utvrđenim kriterijima.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU u 2005.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja. Konvencija potiče države potpisnice na posebnu skrb o zaštiti raznolikosti kulturnih izričaja, a što se posebno odnosi na prava manjinskih kultura i pripadnika manjina.

20. sjednicu Sabor će nastaviti u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙