FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: izbor predsjednika Senata i zastupničkog doma najavljuje Prodijeve teškoće

ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - Mandatar za sastav nove talijanskevlade Romano Prodi naišao je na prve teškoće pri izboru zapredsjednike senata i zastupničkog doma u kojima u prvom krugukandidati njegove koalicije lijevog centra Franco Marini i FaustoBertinotti nisu uspjeli osvojiti potrebnu većinu glasova.
ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - Mandatar za sastav nove talijanske vlade Romano Prodi naišao je na prve teškoće pri izboru za predsjednike senata i zastupničkog doma u kojima u prvom krugu kandidati njegove koalicije lijevog centra Franco Marini i Fausto Bertinotti nisu uspjeli osvojiti potrebnu većinu glasova.

Za izbor predsjednika senata potrebna je apsolutna većina od 163 glasa te se nakon prvog kruga glasovanja senatora, u kojem je kandidat Berlusconijeve koalicije Giulio Andreotti osvojio 140 glasova a Marini iz lijevog centra 157, tijekom popodneva pristupilo drugom krugu glasovanja.

Lijevi centar u senatu ima 158 predstavnika od kojih su svi glasovali a bivšeg 73-godišnjeg sindikalnog vođu Marinija obećalo je podržati još četiri doživotna senatora i jedna neovisni.

U prvom je krugu najmanje jedan senator lijevog centra odbio podržati Marinijevu kandidaturu što je i moguća najava teškoća s kojima će se Prodi suočavati na premijerskom položaju.

"Odbrojavanje za prijevremene izbore je počelo jer, kao što vidite, ovdje nema većine", ocijenio je senator Berlusconijeve stranke Forza Italia Paolo Guzzanti, prenijela je agencija Reuters.

Ako se ni u drugom krugu glasovanja ne izabere predsjednik senata u subotu će se održati treći krug u kojem će za izbor biti dovoljna relativna većina.

Kandidat Prodijeve koalicije za predsjednika zastupničkog doma, čelnik stranke Komunističke obnove Fausto Bertinotti, također nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Za Bertinottija je u zastupničkom domu koji ima 630 zastupnika glasovalo 305 zastupnika a tijekom popodneva se pristupilo drugom krugu glasovanja u kojem je Bertinotti osvojio 302 glasa. Potreban kvorum u drugom krugu bio je 389 glasova, 180 listića je bilo neispunjeno, 14 poništeno dok je Massimo D'Alema, također iz lijevog centra, osvojio 51 glas. Treći krug glasovanja održat će se u 18 i 30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙