FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija bira predsjednika republike

RIM, 8. svibnja 2006. (Hina) - U zgradi Zastupničkog doma talijanskogparlamenta u Rimu u ponedjeljak su se okupili tzv. veliki izbornici,ukupno njih 1.010, radi izbora predsjednika republike. U izborusudjeluju svi zastupnici (630), svi senatori (315 izabranih i 7doživotnih) i 58 predstavnika regija, po tri iz svake od 19, a Valled'Aosta ima jednog predstavnika.
RIM, 8. svibnja 2006. (Hina) - U zgradi Zastupničkog doma talijanskog parlamenta u Rimu u ponedjeljak su se okupili tzv. veliki izbornici, ukupno njih 1.010, radi izbora predsjednika republike. U izboru sudjeluju svi zastupnici (630), svi senatori (315 izabranih i 7 doživotnih) i 58 predstavnika regija, po tri iz svake od 19, a Valle d'Aosta ima jednog predstavnika.

Dvije političke koalicije, ona lijevog centra Romana Prodija i ona desnog centra Silvija Berlusconija, nisu se suglasile u pitanju nasljednika Carla Azeglia Ciampija kojem sedmogodišnji mandat predsjednika republike istječe 18. svibnja.

Pretpostavlja se da u ponedjeljak u prvom glasovanju neće biti izabran novi predsjednik, tim više što je u posljednji trenutak uoči glasovanja Unija lijevog centra odlučila u glasačke kutije ubaciti prazne listiće, odnosno ne napisati na njemu ime svojeg kandidata.

Lijevi centar je prvo inzistirao na kandidaturi postkomunista Massima D'Aleme, što je desni centar odmah odbacio. Nakon toga je lijevi centar, sadašnja parlamentarna većina, predložio Giorgia Napolitana (81), doživotnog senatora i člana Demokratske ljevice, bivše KP. Premda je glede kandidature Napolitana bilo određenih naznaka unutar desnog centra, sadašnje oporbe, o mogućem suglasju ipak je desnica odlučila glasovati u prvom krugu za svoga kandidata, Giannija Lettu, podtajnika predsjedništva vlade Silvija Berlusconija. Nakon toga je lijevi centar odlučio ubaciti prazan list u glasačku kutiju.

U prva tri glasovanja potrebna je dvotrećinska većina od 1.010 izbornika, odnosno 674 glasova, a onda od četvrtog glasovanja dovoljna je natpolovična većina, odnosno 506 glasova, da bi se dobio 11. predsjednik talijanske republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙