FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: obilježen Jom hašoa

Osijek: obilježen Jom hašoaOSIJEK, 25. travnja 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca pred spomenik"Majka i dijete" na osječkom Trgu Ljudevita Gaja danas je obilježenJom hašoa, dan stradanja i junaštva židovskog naroda.
OSIJEK, 25. travnja 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca pred spomenik "Majka i dijete" na osječkom Trgu Ljudevita Gaja danas je obilježen Jom hašoa, dan stradanja i junaštva židovskog naroda.

Vijence su položili predstavnici osječke Židovske općine te Županijskog i osječkoga Gradskog poglavarstva.

Predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš kazao je kako se Židovi na današnji dan prisjećaju žrtava stradalih u strahotama 2. svjetskog rata, posebice onih koji su stradali u logorima, ali i židovskog ustanka u varšavskom getu 1943., koji predstavlja ne samo simboliku stradanja nego i ponosa i snage naroda koji nije dopustio da ga se uništi.

Podsjetio je kako je osječka židovska zajednica do početka 2. svjetskog rata bila jedna od najvećih u Hrvatskoj, ali da je u sjevernom dijelu Hrvatske, koji je u tome ratu pripadao njemačkoj okupacijskoj zoni, holokaust Židove pogodio mnogo teže nego u južnim dijelovima zemlje.

"Mnogi su nakon tih događaja iskoristili priliku da se isele u Izrael, pa osječka Židovska općina danas ima oko 150 članova, ali se pojačavanjem našeg djelovanja povećava i broj članova", kazao je Lajoš.

Najavio je kako će počast stradalim Židovima iskazati i kod mjesta na kojemu se nekada nalazio sabirni logor, na Tenjskoj cesti, odakle su Židovi bili prebacivani u druge logore, Jasenovac, a po nekim zapisima i u Auschwitz.

Jom hašoa (hebr. jom ha-šo ah: dan uništenja), židovski spomendan na uništenje Židova u Europi uoči 2. svjetskog rata i u ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙