FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo zatražilo prebacivanje "slučaja Glavaš" u Zagreb

ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH)zatražilo je danas od Vrhovnog suda da se kazneni postupak protivnezavisnog zastupnika Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločinprotiv civilnog stanovništva, provede pred zagrebačkim, a ne osječkimŽupanijskim sudom.
ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH) zatražilo je danas od Vrhovnog suda da se kazneni postupak protiv nezavisnog zastupnika Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, provede pred zagrebačkim, a ne osječkim Županijskim sudom.

Na Vrhovnom sudu potvrdili su primitak zahtjeva, no Uredu predsjednika tog suda Branka Hrvatina, koji je na službenom putu, nije se moglo doznati kada će se odlučiti o zahtjevu DORH-a.

"Predsjednik Vrhovnog suda će, nakon što ocjeni osnovanost navedenih razloga za promjenu mjesne nadležnosti, u najkraćem roku odlučiti o davanju zatražene suglasnosti", priopćeno je sa suda.

Kao što se proteklih dana i nagađalo, DORH je poslijepodne uputio zahtjev da za kazneni postupak protiv Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, bude nadležan zagrebački, a ne osječki Županijski sud.

Isto je zatraženo i za Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika I. osječke bojne kojom je 1991. zapovjedao Glavaš. Fehir je u javnosti svjedočio o navodnoj Glavaševoj umiješanosti u ubojstva srpskih civila, a sam je priznao da je pucao u jednog zarobljenika.

U DORH-u se nije moglo doznati obrazloženje zahtjeva za promjenom mjesne nadležnosti u "slučaju Glavaš", a mediji su proteklih dana nagađali da je osnovni razlog zaštita svjedoka, odnosno opasnost da se u Osijeku utječe na njih.

Glavašu je sinoć Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet i tako Državnom odvjetništvu omogućio da protiv njega pokrene kazneni postupak zbog sumnje da je 1991. počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Usvoji li Vrhovni sud zahtjev tužiteljstva Glavaš bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao saslušati istražni sudac koji bi potom odlučio hoće li protiv njega pokrenuti istragu ili će izraziti neslaganje s istražnim zahtjevom.

U tisku je proteklih dana objavljeno da tužiteljstvo Glavaša tereti da je naredio ubojstva i mučenja civila, odnosno da je odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje Nikole Vasića i Snežane Berić.

Glavaš, koji je 1991. u Osijeku bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik I. bojne, jučer je u Saboru odbacio optužbe na svoj račun i ocijenio kako je riječ o politički montiranom procesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙