FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirin: Hrvatska dosad nije imala saznanja o poslovanju tvrtke Scout

BRUXELLES, 11. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska dosad nije imalanikakvih saznanja o poslovanju zagrebačke tvrtke Scout, koja je premanavodima Amnesty Internationala (AI) bila uključena u trgovinu oružjemiz Bosne i Hercegovine prema Iraku preko luke Ploče, izjavio je učetvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova IvicaKirin.
BRUXELLES, 11. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska dosad nije imala nikakvih saznanja o poslovanju zagrebačke tvrtke Scout, koja je prema navodima Amnesty Internationala (AI) bila uključena u trgovinu oružjem iz Bosne i Hercegovine prema Iraku preko luke Ploče, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

"Do sada nismo imali nikakvih saznanja o poslovanju navedene tvrtke, odnosno da se ona bavi nelegalnim provozom oružja. Ali, mi ćemo ispitati sve navode jer nam je to dužnost i obveza (budući da) želimo očistiti Hrvatsku od toga da njezine luke ne postanu mjesta s kojih će se razvoziti oružje diljem svijeta i da ne dospije u ruke terorista", rekao je Kirin hrvatskim novinarima u Bruxellesu.

Prema izvješću Amnesty Internationala, oružje preostalo iz rata u Bosni i Hercegovini izvozilo se u Irak od srpnja 2004. do lipnja 2005., pod okriljem američkog ministarstva obrane uz pomoć privatnih prijevoznika i posrednika, a djelomice i preko hrvatske luke Ploče.

"Mnogo oružja otišlo je u Irak iz zračne luke u Tuzli, a dio iz hrvatske luke Ploče", citirao je AI izjavu dužnosnika NATO-a iz lipnja 2005. u dijelu izvješća u kojem se dokumentira balkanska ruta izvoza oružja.

Isti izvor navodi da je posao bio organiziran "putem veleposlanstava i ureda vojnih atašea" te da je zamisao posla bila ukloniti "oružje iz BIH gdje je ono prijetnja i prebaciti u Irak gdje je potrebno".

Najveće isporuke oružja iz BiH obavljene su 2005., a u to su bile upletene švicarske, britanske i američke tvrtke, ali i jedna hrvatska, Scout d.o.o., koja je prema izvorima EUFOR-a i OESS-a, igrala ključnu ulogu u ranim fazama transfera oružja, piše AI.

Scout je održavao "dugotrajne odnose s Pentagonom" i također "dobre veze s ministarstvom obrane Federacije BiH", rekao je američki diplomat iz ureda za političko-vojna pitanja.

"MUP vrlo intenzivno prati sve aktivnosti koje se tiču ilegalnog oružja, a bili ste i svjedoci da je dio oružja iz Hrvatske i BiH završio u rukama kriminalaca diljem europskih zemalja. Što se tiče luke Ploče, moram reći da prilikom carinskih pregleda papira nismo imali saznanja da se radi o nečemu što je protuzakonito", dodao je ministar Kirin, koji boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se sastao s dužnosnicima NATO-a i EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙