FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pavić: problemi s otkupom mlijeka na području Dvora, Novske i Velikih Zdenaca bit će riješeni

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Mljekarska industrija "Lura" danasje na području Dvora počela otkupljivati mlijeko od individualnihproizvođača, kojima je KIM početkom tjedna otkazao otkup, izjavio jedanas Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Mladen Pavić.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Mljekarska industrija "Lura" danas je na području Dvora počela otkupljivati mlijeko od individualnih proizvođača, kojima je KIM početkom tjedna otkazao otkup, izjavio je danas Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.

Na području Dvora obiteljska gospodarstva proizvode dnevno oko 3000 litara mlijeka. Lura je danas počela otkup, a do petka će sva otkupna mjesta biti pokrivena. Riješit će se i problem otkupa mlijeka proizvođačima na području Novske, kojima je "Vindija" ukinula neka dosadašnja otkupna mjesta, rekao je Pavić.

Pavić je rekao da je jedna od mogućnosti da Sisačko-moslavačka županija "Vindiji" sufinancira dio troškova otkupa kako bi i dalje mogla ostati sva otkupna mjesta koja su bila i ranije. Ukoliko Županija ne uspije riješiti taj problem, riješit će ga Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru s drugom mljekarskom kućom koja će preuzeti otkup na području Novske, rekao je Pavić.

Najavio je da će u slijedećih nekoliko dana biti riješen i problem neotkupa mlijeka na području Velikih Zdenaca.

Pavić je rekao i kako Ministarstvo provjerava sve navode koji su se pojavili "da je mlijeko uvezeno iz BiH proizvedeno od praha i da se u Hrvatskoj prodaje kao domaće svježe mlijeko". Ministartsvo će zatražili uvjerenje o porijeklu mlijeka, a uzorke će ovih dana poslati u jedan od europskih referalnih laboratorija na analizu", rekao je Pavić.

Pavić je podsjetio da se kod uvoza svih pošiljaka animalnog porijekla redovito kontrolira higijenska ispravnost, a mlijeko i na zdravstvenu ispravnost. Sumnje da se radi o mlijeku u prahu postoje i ta će se sumnja uskoro riješiti, ali je važno da je to mlijeko zdravstveno ispravno jer se zdravstvena ispravnost redovito provjerava.

Pavić je ponovno demantirao navode o porastu uvoza mlijeka. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku uvoz mlijeka je u prva tri mjeseca ove godine pao za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U tom je razdoblju za 15 posto porasla i proizvodnja mlijeka.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku uvoz mlijeka i vrhnja je u prošlih pet godina smanjen za više od 60 posto, a izvoz se gotovo udvostručio.

U 2000. uvoz je iznosio 97.919 tona, da bi 2005. pao na 25.026 tona, a izvoz se s 11.880 tona pet godina kasnije popeo na 20.106 tona mlijeka i vrhnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙