FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poticati razvoj stočarstva

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Hrvatsko stočarstvo danas se nalaziu razdoblju promjena, nizom poticajnih mjera nastoji se osigurati većakonkurentnost te djelatnosti te osigurati povoljniji uvjeti za razvojstočarstva, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva Petar Čobanković na današnjem predstavljanju godišnjegizvješća Hrvatskog stočarskog centra (HSC).
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Hrvatsko stočarstvo danas se nalazi u razdoblju promjena, nizom poticajnih mjera nastoji se osigurati veća konkurentnost te djelatnosti te osigurati povoljniji uvjeti za razvoj stočarstva, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća Hrvatskog stočarskog centra (HSC).

Ministar je podsjetio na operativne programe razvoja govedarstva i svinjogojstva kojima se nastoji potaknuti razvoj tih djelatnosti. Istaknuo je kako je u prošloj godini zabilježen rast proizvodnje mlijeka za 15 posto, a pozitivan trend nastavljen je i u ovoj godini.

Također je upozorio na nužnost suzbijanja sivog tržišta ne čemu se intenzivno radi. Problem se, kako je rekao, ne može riješiti preko noći već se moraju stvoriti pretpostavke za sustavno eliminiranje problema.

Želi se uspostaviti potpuna sljedivost proizvodnje, tj. da potrošač dobije sve podatke o mesu koje konzumira.

Ministarstvo će nastaviti sa aktivnostima vezanim za pregled klaonica (74 ih je pregledano, 35 objekata zatvoreno, dio ih je uvjetno zatvoren, a samo četiri u potpunosti zadovoljavaju uvjete). Cilj je u što većoj mreži eliminirati crno tržište i spriječiti šverc.

Ravnatelj HSC-a Franjo Poljak istaknuo je kako je na kraju prošle godine gotovo 60 posto mlijeka bilo europske kvalitete, što znači mlijeka extra i prve klase, što je značajan uspjeh u odnosu na prije četiri godine kada je započeo sustav kontrole kvalitete mlijeka kada je takvog mlijeka bilo svega 30 posto.

U stočarstvu je primjetan trend opadanja broja proizvođača u govedarstvu, posebice manjih proizvođača i to za oko 12,5 posto, no proizvodnja mlijeka je povećana je za 15 posto, na 607 milijuna litara koliko je otkupljeno lani.

U svinjogojskoj proizvodnji postoje dobri uvjeti i resursi za razvoj i vrlo brzo može se učiniti veliki iskorak u razvoju.

Veliku šansu Poljak vidi i u poticanju razvoja ovčarstva i kozarstva. U tom smislu treba se bazirati na tradicionalnu i ekološku proizvodnju te plasiranje tih proizvoda (sir, janjetina itd.) kroz turizam.

Proizvođač mlijeka Zlatko Vrzan iz Međimurske županije kaže kako je kvaliteta mlijeka iz godine u godinu sve veća te se nada da će do ulaska u Europsku uniju Hrvatska imati 90 posto mlijeka najviše kvalitete.

Upozorio je na problem nelojalne konkurencije navodeći da je na područje Međimurske županije iz Bosne i Hercegovine ušla određena količina nekontroliranog mlijeka koje se moge naći na policama nekih trgovačkih lanaca te drži da su to problemi koje treba rješavati.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙