FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Vukelić s predstavnicima vojvođanskih Hrvata

BEOGRAD, 9. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu službenog posjeta RepubliciSrbiji, hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva BrankoVukelić sastao se danas s predstavnicima Hrvata, odnosno Hrvatskognacionalnog vijeća te jedine hrvatske političke stranke u toj zemlji,Demokratskog saveza Hrvata.
BEOGRAD, 9. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu službenog posjeta Republici Srbiji, hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić sastao se danas s predstavnicima Hrvata, odnosno Hrvatskog nacionalnog vijeća te jedine hrvatske političke stranke u toj zemlji, Demokratskog saveza Hrvata.

Cilj ovog susreta, izjavio je Vukelić, prvenstveno je bilo utvrditi kako se provodi ugovor o ostvarivanju prava nacionalnih manjina, kako Hrvata u Srbiji, tako i Srba u Hrvatskoj, koji je stupio na snagu sredinom prošle godine.

No, istaknuo je, posebna je pažnja u razgovorima posvećena gospodarskoj ulozi hrvatskih investicija u Srbiji, posebice vezano uz položaj Hrvata koji žive u Srbiji, prvenstveno u Vojvodini.

Unazad nekoliko godina bilježi se trend porasta hrvatskih investicija u ovu zemlju, a time se povećava i mogućnost da te investicije dođu na područja gdje žive Hrvati. Njihova je pak uloga da pružaju inicijativu te pružaju potporu.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Zvonimir Pekanović također je istaknuo dobre i česte kontakte s predstavnicima hrvatskih vlasti i gospodarstvenika, posebice onih s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Petar Kuntić je pak naglasio da hrvatska manjinska zajednica, jedina uz Mađare, ima svoju političku stranku te je stoga politički prepoznatljiva na ovom području, posebice u općinama u kojima sudjeluju u vlasti - Subotici, Somboru i Apatinu.

Samim sudjelovanjem u izvršnoj vlasti zemlje u kojoj žive potpomažu i dolazak gospodarstvenika iz svoje matične zemlje, a i potpora srpske strane u tome poboljšava se. Iako ta potpora još uvijek nije dosegla razinu koju bi željeli, normalizacija odnosa Beograda i Zagreba pozitivno utječe i na položaj hrvatske manjinske zajednice na području SiCG, zaključio je Kuntić.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙