FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet hrvatskih sudova od danas povezano video-linkom

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Županijski sudovi u Zagrebu, Osijeku,Rijeci, Splitu i Vukovaru od danas su povezani konferencijskom videovezom koja bi, kako očekuju u Ministarstvu pravosuđa, trebala ubrzatisudske postupke.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Županijski sudovi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Vukovaru od danas su povezani konferencijskom video vezom koja bi, kako očekuju u Ministarstvu pravosuđa, trebala ubrzati sudske postupke.

Osim saslušavanja na daljinu, novi sustav omogućit će i ispitivanja zaštićenih svjedoka kojima se će na ekranima tijekom svjedočenja moći prikriti lice ili promijeniti glas. No, kako bi se izbjegle dvojbe o primjeni ovakvog saslušanja kao valjanog dokaza morat će se napraviti neke izmjene Zakona o kaznenom postupku, kazala je nakon predstavljanja ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

"Kroz zakon treba definirat da se saslušanje na ovaj način može prihvatiti kao dokazno sredstvo", rekla je Lovrin.

Uz ministricu pravosuđa sustav za koji je vlada SAD-a izdvojila više od 180 tisuća američkih dolara predstavili su američki veleposlanik Ralph Frank te predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

"Ova donacija dokaz je da SAD podupiru hrvatske napore za izgradnjom učinkovitog i pravednog pravnog sustava", kazao je Frank, ustvrdivši kako će konferencijaska video veza od posebne koriti biti u predmetima koje će Hrvatskoj prepustiti Haški sud.

U veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda novim su se sustavom danas javili predstavnici četiriju sudova povezanih konferencijskom vezom koja će, osim za potrebe suđenja, koristiti i za edukaciju pravnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙