FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi i dalje ne priznaje poraz

RIM, 13. travnja 2006. (Hina) - Dosadašnji talijanski premijer ičelnik desnog centra Silvio Berlusconi i dalje ne priznaje rezultateparlamentarnih izbora na kojima je izgubio za oko 25 tisuća glasova odUnije lijevog centra Romana Prodija, a u napetim odnosima izmeđupolitičkih stranaka bivši predsjednik republike Francesco Cossigapredložio je da sadašnji predsjednik Italije Carlo Aseglio Ciampi (85)bude ponovno izabran na tu dužnost.
RIM, 13. travnja 2006. (Hina) - Dosadašnji talijanski premijer i čelnik desnog centra Silvio Berlusconi i dalje ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora na kojima je izgubio za oko 25 tisuća glasova od Unije lijevog centra Romana Prodija, a u napetim odnosima između političkih stranaka bivši predsjednik republike Francesco Cossiga predložio je da sadašnji predsjednik Italije Carlo Aseglio Ciampi (85) bude ponovno izabran na tu dužnost.

Berlusconi traži prebrojavanje spornih listića kojih ima po oko 40 tisuća u glasovanju za svaki dom jer drži da će novo prebrojavanje izmijeniti rezultate i dati mu pobjedu.

Prodi odgovara Berlusconiju da se iseli iz palače Chigi, sjedišta vlade, u svoju kuću.

"Pobijedili smo i uzaludni je Berlusconijev pokušaj da izmijeni rezultat", rekao je Romano Prodi i dodao da je uvjeren da će dobiti mandat za sastav vlade u svibnju.

Vrhovni sud mora do Uskrsa izreći mišljenje o spornim listićima. Poslije svakih parlamentarnih izbora Vrhovni sud bi proglasio oko tisuću spornih listića važećima što bi dovelo do promjene nekog zastupnika ili senatora.

Parlament u novom sazivu mora se sastati 28. travnja. Dan kasnije mora izabrati predsjednike Zastupničkog doma i Senata. U razdoblju od 1. do 4. svibnja dosadašnji premijer bi trebao podnijeti ostavku a 5. i 6. svibnja trebala bi se osnovati parlamentarna povjerenstva i ured predsjedništva.

Novi predsjednik republike trebao bi biti izabran 12. i 13. svibnja na zajedničkom zasjedanju oba doma parlamenta. Za pobjedu je u prva tri glasovanja potrebna dvotrećinska većina, a poslije toga natpolovična.

Bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga predložio je u četvrtak, u izjavi za talijanski radio RAI da se sadašnji predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi, kome sedmogodišnji mandat istječe 18. svibnja, "žrtvuje za zemlju i ostane predsjednik države još koju godinu kako bi se izbjegla svađa između većine i oporbe oko izbora novog predsjednika" s obzirom na to da još traje svađa oko rezultata parlamentarnih izbora održanih 9. i 10. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙