FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: odluka TDR-a o premještanju pogona u Kanfanar je legitimna

ZAGREB, 8. svibnja (Hina) - Odluka Tvornice duhana Rovinj (TDR) opremještanju pogona za proizvodnju cigareta iz Zagreba u istarskiKanfanar legitimna je poslovna odluka, stoji u odgovoru Vlade nazastupničko pitanje HSP-ovca Pere Kovačevića.
ZAGREB, 8. svibnja (Hina) - Odluka Tvornice duhana Rovinj (TDR) o premještanju pogona za proizvodnju cigareta iz Zagreba u istarski Kanfanar legitimna je poslovna odluka, stoji u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje HSP-ovca Pere Kovačevića.

Kovačević je u pitanju Vladi ocijenio da TDR ima monopol na hrvatskom duhanskom tržištu, te da vara državu jer je sporazumni raskid ugovora s 208 radnika zagrebačkog pogona prikazao kao osobno uvjetovan otkaz, čime je teret njihova zbrinjavanja prebacio na državu.

Od Vlade je zatražio odgovor hoće li ukinuti TDR-ov monopol te smatra li da je premještanje pogona, a time i radnika, u Istru zakonito.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u pismenom odgovoru Kovačeviću ističe da TDR-ova odluka o premještanju proizvodnje cigareta ne predstavlja zlouporabu monopola niti narušavanje tržišnog natjecanja, već je riječ o restrukturiranju poslovanja, odnosno legitimnoj poslovnoj odluci.

Napominje da po hrvatskom Ustavu monopol nije zabranjen sam po sebi, već da je nezakonita zlouporaba monopolističkog položaja.

Što se tiče radnika kojima je TDR uručio otkaze, Vlada drži da je riječ o radnicima koji iz osobnih razloga nisu mogli prihvatiti preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru, pa TDR, budući da ti radnici ne predstavljaju višak, nije bio dužan donijeti program njihova zbrinjavanja.

Potpredsjednica Vlade pritom podsjeća otpuštene radnike da se, smatraju li da im je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa, mogu žaliti nadležnom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙