FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici Tvornice duhana sutra sami pokreću proizvodnju

ZAGREB, 9. travnja 2006. (Hina) - Pedesetak radnika zagrebačkog pogonaTvornice duhana Rovinj (TDR), koji su u petak, ne želeći prihvatitiprekid proizvodnje, zauzeli tvorničke hale i ostali u njima, sutra ćesami pokrenuti proizvodnju, najavili su danas na konferenciji zanovinare, održanoj u dvorištu TDR-a u Jagičevoj ulici, predstavniciradnika-štrajkaša i Novog sindikata.
ZAGREB, 9. travnja 2006. (Hina) - Pedesetak radnika zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR), koji su u petak, ne želeći prihvatiti prekid proizvodnje, zauzeli tvorničke hale i ostali u njima, sutra će sami pokrenuti proizvodnju, najavili su danas na konferenciji za novinare, održanoj u dvorištu TDR-a u Jagičevoj ulici, predstavnici radnika-štrajkaša i Novog sindikata.

Sindikalna povjerenica Novog sindikata u zagrebačkom pogonu TDR-a Slavica Lovrić ponovno je pozvala predsjednika Vlade Ivu Sanadera da poništi privatizaciju bivše Tvornice duhana Zagreb, koja je postala zagrebačkim pogonom TDR-a, tvrdeći da je privatizacija provedena nezakonito. Traži i da se TDR-u oduzme imovina i vrati u portfelj Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Po njenim riječima, sutra će zastupnici HSP-a Tonči Tadić i Pero Kovačević u Hrvatskom saboru zatražiti da se zastupnici očituju o problemu. Pomoć je zatražila i od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković najavio je kako će na sutrašnjem redovitom sastanku premijera Sanadera sa čelnicima sindikalnih središnjica premijera pitati i za problem radnika Tvornice duhana.

Ustvrdio je kako je "nedvojbeno da je pretvorba Tvornice duhana Zagreb provedena nezakonito", te da je "to utvrdila Državna revizija".

Sindikalci traže da se državne institucije, prije svega Državno odvjetništvo i Vlada, uključe u procesuiranje nezakonite privatizacije bivše Tvornice duhana Zagreb, koja je postala zagrebačkim pogonom TDR-a.

Većina od 240 radnika zagrebačkog pogona prihvatila je sporazumne raskide ugovora o radu, kako bi dobili otpremnine, no Hrvatska udruga sindikata i Novi sindikat još zastupaju 50-tak radnika koji se ne mire s gubitkom posla.

TDR gašenje proizvodnje cigareta u Zagrebu i preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru, opravdava osiguravanjem konkurentnosti na tržištu. No, sindikalci drže da se proizvodnja u zagrebačkom pogonu, gdje se godišnje ostvari između 30 i 50 milijuna kuna dobiti, može nastaviti, te predlažu da TDR svoj vlasnički udio od preko 90 posto, uz obeštećenje, prenese na Vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙