FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava TDR-a: pokretanje proizvodnje u Zagrebu bilo bi ilegalno

ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Uprava Tvornice duhana Rovinja (TDR) upozorila je danas da bi pokretanje proizvodnje u zagrebačkom pogonuTDR-a, koji su u petak zauzeli radnici, bilo ilegalno.
ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Uprava Tvornice duhana Rovinja (TDR) upozorila je danas da bi pokretanje proizvodnje u zagrebačkom pogonu TDR-a, koji su u petak zauzeli radnici, bilo ilegalno.

Uprava podsjeća da je svim radnicima zagrebačkog i rovinjskog pogona TDR-a osiguran nastavak rada u novoj tvornici u Kanfanaru, a onima koji to ne žele najveće otpremnine u Hrvatskoj.

"Premda manja skupina radnika, svega desetak posto zaposlenika zagrebačkog pogona, nastavlja s nezakonitim pa i nasilnim ponašanjem, TDR će ustrajati na zakonitim, mirnim i civiliziranim postupcima", kaže se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik TDR-a Predrag Grubić.

Podsjeća da su radnici zagrebačkog pogona, koji ne žele u Kanfanar, trebali dobiti otpremnine od po 365.000 kuna u bruto iznosu, što je gotovo petogodišnja prosječna plaća u Hrvatskoj.

Ta je svota 6,5 puta viša od otpremnine zajamčene zakonom, odnosno 3,2 puta više od onog što jamči postojeći Kolektivni ugovor, navodi se u priopćenju Uprave TDR-a.

Pedesetak radnika zagrebačkog pogona TDR-a u petak je zauzelo tvorničke hale bivše Tvornice duhana Zagreb, sada u većinskom vlasništvu TDR-a, te su najavili ponovno pokretanje proizvodnje cigareta.

Većina od 240 radnika prihvatila je sporazumne raskide ugovora o radu, kako bi dobili otpremnine, no pedesetak njih ne miri se s gubitkom posla te su pokrenuli akcije u organizaciji Hrvatske udruge sindikata i Novog sindikata.

Sindikalci i radnici tvrde da je privatizacija Tvornice duhana Zagreb, kojom je TDR postao većinskim vlasnikom, bila nezakonita ističući da to potvrđuje i nalaz Državne revizije.

Traže poništenje privatizacije i vraćanje dionica u portfelj Hrvatskog fonda za privatizaciju te ponovno pokretanje proizvodnje cigareta u Zagrebu.

U povodu zauzimanja Tvornice duhana Zagreb javila se i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja od Vlade traži zaštitu privatnog vlasništva TDR-a, bivšeg pogona Tvornice duhana Zagreb, od "protupravnog i nasilnog zauzimanja te neovlaštenog korištenja".

HUP traži zaštitu prava većine radnika za očuvanjem održivih radnih mjesta nasuprot manjini, koja predvođena neodgovornim sindikatom protupravnim metodama dovodi u pitanje i održiva radna mjesta.

"Očekujemo od nadležnih institucija, nositelja ekonomske vlasti, očitovanje i poduzimanje legalnih i zakonitih aktivnosti", kaže se u priopćenju HUP-a.

Poslodavci smatraju da Vlada mora preuzeti odgovornost za rješavanje takvih incidenata i konkretnim potezima pokazati pozitivan primjer u održavanju i povećavanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙