FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Ivanova" u DK Gavelli

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Gradsko dramsko kazalište "Gavella"premijerno će 11. svibnja izvesti Čehovljevu dramu "Ivanov", u režijiNenni Delmestre, u prijevodu Borislava Mrkšića i dramatizacijiDubravka Mihanovića, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Gradsko dramsko kazalište "Gavella" premijerno će 11. svibnja izvesti Čehovljevu dramu "Ivanov", u režiji Nenni Delmestre, u prijevodu Borislava Mrkšića i dramatizaciji Dubravka Mihanovića, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Delmestre je, uz ostalo, istaknula da je, radeći na predstavi, zanemarila sve dosadašnje sheme kojima su se različiti redatelji služili u uprizorenju Čehova, dodavši da je središnja tema "Ivanova" fokusirana na stanje glavnog lika koji u tri čina u podužim monolozima priča o depresiji da bi se na kraju četvrtog čina ubio.

Čehov je po obrazovanju bio liječnik, a po zanimanju dramatičar, što mu je pomoglo da na iscrpan način opiše sve simptome depresije tog "ruskog Hamleta" i to gotovo jedno desetljeće prije Freuda, rekla je redateljica, dodavši da klinička depresija i nije neka tema za današnji teatar.

"Respekt prema tekstu stekla sam zbog činjenice što autor gradi nepogrješivu mrežu odnosa lišenih patetike i lažnih fraza, a, po mojoj ocjeni, Čehov se poslužio stanjem čovjeka koji je toliko opsjednut svojim problemom da ni sebi ni drugima nema volje uljepšavati život", rekla je.

Čehov beskompromisno i bespoštedno sipa okrutnu istinu i to je najvažniji motiv "Ivanova", ustvrdila je Delmestre, zapitavši se kroz Čehovljevo djelo što je istina i može li se s njom živjeti.

Boris Svrtan, kojemu je povjerena uloga Ivanova, izrazio je zadovoljstvo da na pragu glumačke zrelosti upravo kroz spomenuto djelo može preispitati svoje mogućnosti, rekavši da je u današnjem vremenu privilegija baviti se Čehovom.

Ostale uloge tumače Anja Šovagović Despot, Ljubomir Kapor, Danko Ljuština, Slavica Knežević, Ankica Dobrić, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Marina Nemet i Đorđe Kukuljica.

Ravnatelj DK "Gavella" Darko Stazić najavio je dvoje mladih glumaca Hrvoja Klobučara i Antoniju Stanišić koji također glume u predstavi i od sada su stalni članovi ansambla toga kazališta.

U povodu premijere "Ivanova" u Gavellinoj Dramskoj biblioteci tiskana je Čehovljeva drama "Ivanov" u prijevodu Borislava Mrkšića i Vladimira Gerića, koju je uredila Lucija Ljubić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙