FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava "Sakaćenje" Šibenskog kazališta u Teatru ITD

ZAGREB, 12. travnja 2006. (Hina) - Šibensko kazalište gostovalo jevečeras u Teatru ITD s predstavom "Sakaćenje" Janusza Glowackog, urežiji Pere Mioča.
ZAGREB, 12. travnja 2006. (Hina) - Šibensko kazalište gostovalo je večeras u Teatru ITD s predstavom "Sakaćenje" Janusza Glowackog, u režiji Pere Mioča.

"Sakaćenje" uglednog poljskog autora nije klasično pisano dramsko djelo. Ono počiva na apsurdu, ironiji, sarkazmu i zaokruženo je paradoksom beznadnog, neutemeljenog i nemogućeg optimizma.

Bračni par - nerealizirani daroviti pisac (Bulo) i neostvarena darovita glumica (Joanna) pokušavaju srediti svoje živote kako bi uredili zajednički život.

U igri su materijalne i duhovne pretpostavke, novac, taštine i frustracije. Oni ne nalaze način da pronađu put do sebe, niti jedno do drugoga. I treći lik (Jan), koji bi trebao poslužiti kao lakmus-papir između njih zapravo je dezintegrirana osobnost.

U predstavi glume Jasminka Antić, Srećko Berec i Pero Mioč, koji je djelo preveo s poljskog. Scenografiju, kostime i likovnu opremu potpisuje Branko Lovrić-Caparin.

Janusz Glowacki (1938., Poznan) diplomirao je polonistiku na Varšavskom sveučilištu, a studirao je i na Akademiji za dramske umjetnosti, na odsjeku glume. Kao prozaik debitirao je 1960. na stranicama "Almanaha mladih".

Dok je bio na premijeri svoje predstave "Smrad" u Londonu, u Poljskoj je proglašeno izvanredno stanje, zbog čega je postao politički emigrant. Od 1983. živi u SAD-u, a nakon pada Berlinskog zida na relaciji Amerika - Poljska. Drame su mu izvođene u brojnim svjetskim kazalištima, i jedan je od najizvođenijih poljskih dramatičara u svijetu.

U rujnu 2005. Glowacki je prvi put posjetio Hrvatsku i desetak dana boravio u Vodicama, a u Šibenskom kazalištu organizirana mu je književna večer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙