FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera Hasanaginice u zagrebačkom HNK-u

zagrebačkom HNK-uZAGREB, 22. travnja 2006. (Hina) - Na sceni Hrvatskoga narodnogkazališta u Zagrebu u petak navečer je izvedena premijera"Hasanaginice" u režiji Mustafe Nadarevića, koju je redatelj uprizorioprema istoimenoj drami Milana Ogrizovića.
ZAGREB, 22. travnja 2006. (Hina) - Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u petak navečer je izvedena premijera "Hasanaginice" u režiji Mustafe Nadarevića, koju je redatelj uprizorio prema istoimenoj drami Milana Ogrizovića.

U ulozi Hasanaginice nastupila je Alma Prica, u ulozi Hasan-age Mustafa Nadarević, a ostale uloge tumačili su Marija Kohn, Siniša Popović, Milan Pleština, Leona Paraminski, Olga Pakalović, Izet Hajdarhodžić, Ivo Gregurević, Ivan Brkić, Borko Perić i Dušan Gojić.

Dramaturginja predstave Lada Kaštelan uz ovu premijeru je u programskoj knjižici predstave istaknula kako je Nadarević fasciniran Ogrizovićevom dramom. Po njezinoj ocjeni Ogrizović prilazi narodnoj pjesmi iskustvom vrsnog dramaturga te ju pretvara u radnju i scenski razigrava. Redatelj Nadarević pronalazi u baladi motiv o otjeranoj ženi Hasan-age. Nadarević samoj drami prilazi prvenstveno svojih glumačkim bićem oslanjajući se na glumački instinkt, skraćuje i izbacuje ne samo pojedine replike i scene, nego i likove.

Nadarević je nadopisani lik lude Ajše uveo kao posrednicu između suprotstavljenih svijetova te okrutne priču, želeći pokazati što je čovjek u stanju učiniti bližnjem.

Mustafa Nadarević predstavu je posvetio redatelju Dinu Radojeviću.

"Hasanaginica" Milana Ogrizovića praizvedena je na sceni HNK daleke 1909.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙