FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana sjednica Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

VukovarSvečana sjednica Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županijeVUKOVAR, 7. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu Dana europskog tjedna,svečanom sjednicom Koordinacije nacionalnih manjinaVukovarsko-srijemske županije u Palači "Srijem" u Vukovaru danas jeobilježen Dan nacionalnih manjina.
VUKOVAR, 7. svibnja 2006. (Hina) - U sklopu Dana europskog tjedna, svečanom sjednicom Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije u Palači "Srijem" u Vukovaru danas je obilježen Dan nacionalnih manjina.

Predsjednik Koordinacije Josip Kell tom je prigodom istaknuo dobru suradnju Koordinacije s jedinicama lokalne samouprave i Županijom, posebice posljednje tri godine. Među važnijim projektima istaknuo je multinacionalnu televiziju te je izrazio želju da se taj projekt ostvari do kraja ove godine.

Dopredsjednik Koordinacije Jovan Ajduković rekao je da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina najrelevantniji formalno-pravni akt koji regulira prava i zaštitu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na primjedbe nekih nacionalnih manjina, smatramo da on predstavlja visoku razinu zaštite, formalno-pravni okvir koji Hrvatska treba ispuniti kako bi ušla u Europsku uniju, rekao je Ajduković.

Kada se ta prava u potpunosti ostvare, potvrdit će se i vjerodostojnost svih relevantnih struktura i institucija u Republici Hrvatskoj da su nacionalne manjine sastavni dio zajednice ravnopravnih članova i tradicionalnih zajednica na ovom području, ocijenio je Ajduković.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz godine 2000., u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi devet nacionalnih manjina s 40 tisuća pripadnika, što čini oko 20 posto stanovništva.

Na svečanoj sjednici Koordinacije nacionalnih manjina bili su nazočni i glavna konzulica Republike Srbije i Crne Gore u Vukovaru bojana Ristić, glavni konzul Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozseph Magyar, saborski zastupnici mađarske i bošnjačke nacionalne manjine Jene Adam i Šemso Tanković te vukovarsko-srijemski župan i dožupan Božo Galić i Petar Kulić.

Dan nacionalnih manjina nastavlja se večeras u Korođu, u Osječko-baranjskoj županiji, otvaranjem štandova kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina i njihovim nastupima. Organizatori Dana nacionalnih manjina su Koordinacija nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i Vukovarsko-srijemska županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙