FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: predstavljen projekt izgradnje brodogradilišta

Vukovar: predstavljen projekt izgradnje brodogradilištaVUKOVAR, 21. travnja 2006. (Hina) - Vukovarsko "Borovo" i trogirskiR.L.E. "Obrt" za gradnju, popravak i preinake metalnih brodovapredstavili su danas u vukovarskom hotelu "Lav" projekt izgradnjeborodgradilišta na Dunavu u Vukovaru, koji se procjenjuje na 49milijuna eura.
VUKOVAR, 21. travnja 2006. (Hina) - Vukovarsko "Borovo" i trogirski R.L.E. "Obrt" za gradnju, popravak i preinake metalnih brodova predstavili su danas u vukovarskom hotelu "Lav" projekt izgradnje borodgradilišta na Dunavu u Vukovaru, koji se procjenjuje na 49 milijuna eura.

Predstavljajući projekt, savjetodavac tvrtke R.L.E. "Obrt" Ognjen Antunac rekao je kako bi se buduće vukovarsko brodogradilište gradilo uz Dunav na zemljištu u vlasništvu "Borova" na 40.000 četvornih metara prostora, uz sadašnje tvorničke pogone u čije bi hale bili smješteni pogoni zatvorenog brodogradilišta.

Financijskim planom ulaganja predviđeno je kako bi tvrtke R.L.E. i "Borovo" morale za izgradnju brodogradilišta osigurati oko 36 milijuna eura. Vlada bi uložila 13 milijuna eura u gradnju infrastrukture koja bi ostala u njezinu vlasništvu i koju bi dala u koncesiju brodogradilištu.

U vukovarskom bi se brodogradilištu gradili manji brodovi do 100 metara širine i 20 metara dužine, do 2000 tona težine i s gazom do sedam metara.

Pri punoj iskorištenosti za potrebe brodogradilišta bi radilo oko 800 zaposlenika od kojih oko 350 u izravnoj proizvodnji.

Po Antunčevim riječima brodogradilište bi, po razvojnim projekcijama, moglo graditi šest brodova na godinu. Prvi brod, ako se u predviđenom rokovima obave nužne pripreme, poput izdavanja dozvola te izradbe idejnih i drugih rješenja, mogao bi biti porinut u Dunav 2009., procijenio je.

Direktor "Borova" d.d. Mirko Ćavara ustvrdio je kako Dunav "treba promatrati kao autocestu koja vodi Hrvatsku u svijet" i istaknuo da Hrvatska nema nijedno brodogradilište na Dunavu.

Nazočne predstavljanju projekta pozdravio je i vlasnik trogirske tvrtke R.L.E. "Obrt" Mirko Rapaić. Zahvalivši vukovarskim domaćinima na gostoljubivosti, rekao je kako projekt izgradnje brodogradilišta na Dunavu najbolje govori sam za sebe.

Kratko se obrativši nazočnima, projekt su poduprli i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Tomislav Šota. Brodogradilište će, smatraju, koristiti ne samo gradu nego i cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙