FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska održava bilateralnu fazu screeninga za financijske usluge

BRUXELLES, 4. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski pregovarači počeli su učetvrtak u Bruxellesu, u sklopu bilateralne faze screeninga, iznositipredstavnicima Europske komisije razinu usklađenosti hrvatskogzakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a u poglavlju financijskihusluga.
BRUXELLES, 4. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski pregovarači počeli su u četvrtak u Bruxellesu, u sklopu bilateralne faze screeninga, iznositi predstavnicima Europske komisije razinu usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a u poglavlju financijskih usluga.

Poglavlje financijskih usluga obuhvaća tri područja - bankarstvo, osiguranje i vrijednosne papire. Iako je Hrvatska do sada napravila dosta na zakonskom usklađivanju, još je ostalo dosta posla jer je u ovom poglavlju acquis communautaire vrlo opsežan, rekao je voditelj Radne skupine za ovo poglavlje Boris Vujčić.

Prema Vujčiću, cilj je da se usklađivanje u poglavlju financijskih usluga dovrši do kraja 2008. godine.

Potrebno je donijeti izmjene u cijelom nizu zakona, između ostalih, zakona o reorganizaciji i likvidaciji kreditnih institucija, reorganizaciji i likvidaciji osiguravajućih društava, zakona i podzakonskih akata o osiguranju, zakona o platnom prometu u zemlji, zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Zatim je potrebno donošenje novog zakona o kreditnim unijama i zakona o kreditnim institucijama, te podzakonskih akata iz područja adekvatnosti kapitala za kreditne institucije, odnosno investicijske tvrtke. Potrebne su i izmjene zakona o osiguranju depozita te izmjene zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Prema analizama Europske komisije, Hrvatska je ostvarila dobar napredak u usklađivanju u području bankarstva i osiguranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙