FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Freedom House: Medijske slobode ugrožene u nizu azijskih i afričkih zemalja

WASHINGTON, 28. travnja 2006. (Hina) - Medijske slobode nazadovale suu 2005. u nizu važnih zemalja Azije i Afrike, izvijestila je učetvrtak američka organizacija za promicanje demokracije FreedomHouse.
WASHINGTON, 28. travnja 2006. (Hina) - Medijske slobode nazadovale su u 2005. u nizu važnih zemalja Azije i Afrike, izvijestila je u četvrtak američka organizacija za promicanje demokracije Freedom House.

Najznačajnije opadanje slobode medija zabilježeno je u azijskim zemljama Istočnom Timoru, Nepalu, Filipinima i Tajlandu, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusiji i Uzbekistanu, kao i u Africi u Ugandi, Botswani i Etiopiji, ocjene su iz Freedom Houseova godišnjeg izvješća "Sloboda tiska 2006: globalni pregled neovisnosti medija".

U izvješću se upozorava da je u posljednjih petnaest godina zabilježeno stalno opadanje medijskih sloboda u Latinskoj Americi i na Karibima gdje je broj zemalja sa slobodnim medijima pao s 23 u 1990. na 17 u 2005. godini. Uočljiv pad zabilježen je i u bivšem Sovjetskom Savezu gdje je broj zemalja u kojima su mediji neslobodni porastao sa 7 u 1995. na 10 u 2005. godini.

Rusija koja je na 158. mjestu od 194 zemlje svijeta ocijenjene u izvješću, izaziva i dalje posebnu zabrinutost, kaže Freedom House. Nakon što je 2002. prešla u kategoriju zemalja s neslobodnim medijima, Rusija je nastavila opadanje medijskih sloboda dok administracija predsjednika Vladimira Putina koristi zakonske i ekonomske pritiske uz izravne fizičke prijetnje kako bi spriječila izvješćivanje o osjetljivim temama poput rata u Čečeniji.

Izvješće objavljeno pred Svjetski dan slobode tiska 3. svibnja utvrdilo je i poboljšanja u izvjesnom broju zemalja poput Kenije, Mauritanije i Liberije, kao i Egipta, Ukrajine i Kirgistana.

Dvije afričke zemlje Kenija i Mauritanija napredovale su iz kategorije neslobodnih medija u djelomično slobodne, dok su Botstwana i Istočni Timor iz slobodnih pale u kategoriju zemalja djelomično slobodnih medija.

Umjereno poboljšanje zabilježeno je u nekoliko zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, posebice u Egiptu. Ipak, 84 posto zemalja te regije ostaje u kategoriji s neslobodnim medijima.

Pet najgore rangiranih zemalja su i u 2005. Burma, Kuba, Libija, Sjeverna Koreja i Turkmenistan, kaže Freedom House, navodeći kako u tim državama slobodni mediji ili ne postoje ili su jedva u stanju djelovati, a uloga tiska je svedena na glasnogovornika režima.

Od ukupno 194 obuhvaćene zemlje izvješće je za njih 73 (38 posto) ocijenilo da imaju slobodne medije, 54 (28 posto) djelomično slobodne, a 67 (34 posto) neslobodne.

Freedom House kaže kako je opao broj ljudi u svijetu koji žive u klimi slobodnih medija, ali i onih koji žive u uvjetima neslobode, što ukazuje da je sve više zemalja u "sivoj zoni" djelomičnih medijskih sloboda.

Freedom House ocjenjuje stupanj slobode medija u pojedinoj zemlji brojčano od nula do 100 u tri kategorije, zakonskih uvjeta kao i političke i ekonomske klime. Zemlje s ukupnom ocjenom od nula do 30 imaju slobodne medije, između 31 i 60 djelomično slobodne, a od 61 do 100 neslobodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙