FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: Sloboda medija preduvijet za ostvarenje građanskih sloboda

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - U povodu Svjetskog dana slobodemedija 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u priopćenjupodsjeća građane da je sloboda medija preduvjet za ostvarenje njihovihsloboda.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - U povodu Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u priopćenju podsjeća građane da je sloboda medija preduvjet za ostvarenje njihovih sloboda.

"Ustanite u obranu medijskih prava i odgovornosti, jer time branite svoja prava, ali i svoje odgovornosti", poručuje u priopćenju predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce.

Novinarska udruga podsjeća da je samo 2005. u svijetu poginulo 239 novinara i njihovih suradnika, a da je čak 89 novinara ubijeno s predumišljajem.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj poginulo je 14 novinara i fotoreportera. "Sjetite se da i u ovom trenutku naši novinari izvještavaju iz opasnih regija svijeta kakve su Pakistan, Afganistan i Irak".

HND podsjeća novinare i urednike, vlasnike medija i javne vlasti te sve ostale sudionike javnog života, da sloboda i vladavina prava u suvremenom društvu znače slobodu i pravo drugoga, odnosno da su slobode i prava medija ograničene slobodama i pravima drugih i drugačijih.

"Stoga pozivamo vlasnike, novinare i urednike da drugima i drugačijima pruže priliku da javno iznesu svoje mišljenje", ističe Lučić.

Iz HND-a upozoravaju predstavnike javnih vlasti da se suzdrže od jezika netrpeljivosti, pa i mržnje, jer nakon verbalnih ekscesa, kako kažu, slijede i zbiljske prijetnje i napadi na novinare. O tome svjedoče, primjerice, slučajevi naših kolega Anđelka Ercega i Drage Hedla, Denisa Latina i Tihomira Ladišića, što je bio povod za brojne osude zemaljskih i međunarodnih organizacija i institucija, pa i Europske komisije uoči pregovora s Europskom unijom. Stoga HND poziva na stvaranje atmosfere snošljivosti i javnog dijaloga.

HND upozorava i na opasnu eroziju profesionalne etike te na kršenje temeljnih prirodnih i ljudskih, što će reći nacionalnih, vjerskih, seksualnih, obiteljskih i inih prava pojedinaca i skupina.

"Osobito upozoravamo na sustavno kršenje prava djece i maloljetnika u hrvatskim medijima. Dostojanstvo našega posla mjeri se obranom prava najslabijih i najugroženijih!", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙