FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 28. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Hrvatska ima djelomično slobodne medije, a po medijskim slobodama je na 85. mjestu u svijetu, izvijestila je u četvrtak američka organizacija za promicanje demokracije Freedom House. Sloboda tiska je zajamčena Ustavom, ali su mediji u Hrvatskoj još uvijek povremeno pod utjecajem različitih političkih i ekonomskih interesa, ocijenio je Freedom House. U godišnjem izvješću "Sloboda tiska 2006: globalni pregled neovisnosti medija" organizacija je ocijenila stupanj slobode medija u 2005. u 194 zemlje svijeta. Hrvatska je na svjetskoj ljestvici zauzela 85. mjesto zajedno s Brazilom, Istočnim Timorom i Peruom. U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je bila na 82. mjestu. U kategorijama zakonskih uvjeta u kojima djeluju mediji, političkih utjecaja na izvješćivanje i dostupnost informacija te ekonomskih pritisaka na sadržaj i širenje vijesti, Hrvatska je dobila ukupno 39 bodova i smještena je u kategoriju zemalja s djelomično slobodnim medijima. Freedom House, među ostalim, ocjenjuje da vlasnici medija u Hrvatskoj sve više koriste medije za promicanje svojih poslovnih i političkih interesa. Freedom House ocjenjuje stupanj slobode medija u pojedinoj zemlji dajući joj ocjenu od nula do 100. Što je manja ocjena, mediji su slobodniji. Zemlje s ukupnom ocjenom od 0 do 30 imaju slobodne medije, između 31 i 60 djelomično slobodne, a od 61 do 100 neslobodne.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a George W. Bush objavio je u četvrtak da namjerava imenovati diplomata Roberta Anthonyja Bradtkea za veleposlanika Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj. Bradtke je karijerni američki diplomat koji je donedavno u State Departmentu obavljao dužnost glavnog zamjenika pomoćnika državne tajnice za europska i euroazijska pitanja, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Prijedlog Bradtkeova imenovanja već je poslan u američki Senat koji treba odobriti njegovu kandidaturu. Trenutni američki veleposlanik u Hrvatskoj, Ralph Frank preuzeo je to mjesto u svibnju 2003. Bradtke se uključio u američku diplomaciju 1973. i njegova prva inozemna mjesta službovanja su bila Georgetown u Guyani i Zagreb u tadašnjoj Jugoslaviji, navodi se u njegovoj biografiji u State Departmentu.

MOSTAR - Bivši zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Donald Hays optužio je Stranku za BiH i novoutemeljenu stranku HDZ 1990, da su odgovorne za neuspjeh ustavne reforme, te da nisu vodile računa o interesu BiH. Zastupnici tih stranaka glasovali su u Parlamentu BiH protiv predloženih amandmana za ustavne promjene. Hays je to izjavio bosanskohercegovačkoj redakciji Glasa Amerike. Po njegovom tumačenju, Stranka za BiH i HDZ 1990 glasovale su protiv predloženih ustavnih amandmana kako bi izvukle kratkotrajnu političku korist i iskoristile priliku da se istaknu uoči predstojećih izbora u BiH planiranih za listopad ove godine.

NEW YORK - Iranski veleposlanik pri UN-u Javad Zarif izjavio je da se Iranci ne namjeravaju pokoriti eventualnoj rezoluciji UN-ova Vijeća sigurnosti čiji je cilj ograničiti nuklearne ambicije te zemlje, jer smatraju da nuklearni program Irana ne predstavlja prijetnju globalnoj sigurnosti. "Kad Vijeće sigurnosti donese odluke za koje nije kompetentno, Iran ne osjeća obvezu poslušati ih", rekao je Zarif novinarima u četvrtak. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei u petak će Vijeću sigurnosti podnijeti izvješće o iranskom problemu. Očekuje se da u njemu bude izneseno kako Iranci odbijaju suspendirati proces obogaćenja urana. "Očekujem da će SAD ponovno napraviti veliki pritisak kako bi se nametnula još jedna kratkovidna odluka Vijeća sigurnosti", rekao je Zarif, dodavši da mu za takav zaključak nije potrebna kristalna kugla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙