FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo traži kazneni progon Glavaša

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo zatražilo jeodobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Branimira Glavašazbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izjavio je u utoraknovinarima predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, a potvrdilaglasnogovornica Državnog odvjetništva RH (DORH).
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo zatražilo je odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izjavio je u utorak novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, a potvrdila glasnogovornica Državnog odvjetništva RH (DORH).

Glavni državni odvjetnik stavio je 25. travnja zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Glavaša i taj sam zahtjev slijedeći dan uputio predsjedniku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), odgovorio je Šeks novinarima nakon sjednice proširenog saborskog Predsjedništva.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin potvrdila je da je glavni državni odvjetnik zatražio odobrenje za pokretanje postupka protiv Glavaša zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i to po članku 120. Osnovnog krivičnog zakona RH. Taj je zakon bio na snazi do 1998.

Zahtjev za odobrenjem kaznenog progona Glavaša preko glavnog državnog odvjetništva zatražilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Glasnogovornica DORH-a za sada nije željela ništa više reći o tom zahtjevu niti za što točno Glavaša osječko tužiteljstvo sumnjiči.

Šeks je novinarima kazao kako Povjerenstvo nema roka u kojem mora utvrditi prijedlog za Sabor, ali kako misli da će predsjednik MIP-a ovih dana sazvati sjednicu i da će biti održana prije srijede, 10. svibnja.

Vrlo je izgledno da će, s obzirom na dosadašnju praksu, Povjerenstvo predložiti Saboru da Glavašu skine zastupnički imunitet.

Šeks je, naime, podsjetio da je MIP u svim svojim sazivima predlagao, a Sabor prihvaćao skidanje imuniteta kad je zahtjev za pokretanje kaznenog postupka dolazio od suda, Državnog odvjetništva i ako se radilo o kaznenim djelima koja se progone po službenoj dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙