FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko Sveučilište kani upisati 4186 studenata

OSIJEK, 2. svibnja 2006. (Hina)- Osječko Sveučilište na prvu godinusveučilišnih i stručnih studija ove godine kani upisati 4186studenata, ali se taj prijedlog još može promijeniti nakon razgovora spredstavnicima mjerodavnog Ministarstva i jedinca lokalne samouprave,u kojima se izvode pojedini studiji, rečeno je danas u Osijeku nasjednici sveučilišnog Senata.
OSIJEK, 2. svibnja 2006. (Hina)- Osječko Sveučilište na prvu godinu sveučilišnih i stručnih studija ove godine kani upisati 4186 studenata, ali se taj prijedlog još može promijeniti nakon razgovora s predstavnicima mjerodavnog Ministarstva i jedinca lokalne samouprave, u kojima se izvode pojedini studiji, rečeno je danas u Osijeku na sjednici sveučilišnog Senata.

Prorektor Drago Žagar izvijestio je kako je predviđeno upisati 1667 redovitih studenata s potpunom i 1272 s djelomičnom potporom Ministarstva, 1165 izvanrednih studenata, a 82 mjesta predivđena su za upis stranih državljana. Ocijenio je kako je ta brojka na razini prošlogodišnje, a rektorica Gordana Kralik najavila je kako će se o toj temi 9. svibnja raspravljati u Osijeku na skupu o policentričnu razvoju viskog obrazovanja u istočnoj Hrvatskoj.

Kralik je izvijestila kako je kolegij dekana zaključio da se školarine mogu povisiti do 10 posto u usporedbi s prošlogodišnjima, ali da se to može i mijenjati ako Rektorski zbor odluči drukčije. Školarina za studije društvenih i humanističkh znanosti bila je 5500 kuna do 9240 kuna za studije biomedicinskih, zdravstvenih i prirodnih znanosti.

Predsjednik Studentskog zbora Marin Bakša u raspravi je predložio ukidanje školarina po uzoru na neke europske zemlje, zatraživši veća ulaganja države u sustav visokog obrazovanja.

Ocijenivši kako "ništa nije besplatno" te da financijske prilike nisu takve da Sveučilište može upisivati studente bez školarina, rektorica Kralik kazala je da školarine ne podmiruju pune troškove studija koji, kako tvrdi, sežu od 22 do 28.000 kuna po studentu.

Dodala je kako Senat još ne će donijeti konačnu odluku, već će pričekati raspravu na sutrašnjoj sjednici Rektorskoga zbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙