FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mencer: najprije promjene Statuta, a onda sljedeći izborni krug

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Rektorica zagrebačkog SveučilištaHelena Jasna Mencer izjavila je večeras, nakon današnjeg neuspješnaizbora novoga rektora, kako će Sveučilište morati po ubrzanu postupkumijenjati Statut, nakon čega su na redu novi izbori za rektora.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer izjavila je večeras, nakon današnjeg neuspješna izbora novoga rektora, kako će Sveučilište morati po ubrzanu postupku mijenjati Statut, nakon čega su na redu novi izbori za rektora.

Rezultati današnjih izbora svojevrsna su preslika onih od 1. ožujka jer su se u drugome krugu glasovanja sučelili isti kandidati - Vjekoslav Jerolimov i Aleksa Bjeliš - od kojih ni jedan nije dobio natpolovičnu većinu glasova izbornoga tijela od 229 članova Senata i vijeća područja.

No od ožujskih se razlikuju po velikom broju nevažećih listića. Naime, u drugome krugu današnjih izbora glasovala su 202 člana od kojih 86 za Jerolimova i 85 za Bjeliša, a 31 listić je bio nevažeći.

Ipak, rektorica Mencer smatra da to što ni danas nije izabran rektor sigurno nije kriza Sveučilišta, već kako to govori da akademska zajednica zrelo razmišlja, odnosno da "dio te zajednice želi jedno, a drugi dio drugo".

Budući da je nakon današnjih izbora najavljena hitna izvanredna sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta, rektorica Mencer istaknula je da će na toj sjednici "zatražiti da akademska zajednica jasno i glasno izrazi svoja stajališta o tomu zašto su zadovoljni ili nezadovoljni sadašnjom situacijom te da se o tome raspravlja".

Jer, ustvrdila je, "iz akademske zajednice nikada nije došla ni jedna druga inicijativa, a sve smo odluke donosili po Statutu i supsidijarno smo raspodijelili zadatke i nadležnosti i zato je za sadašnje stanje odgovorna cijela akademska zajednica".

Po Statutu izabrani rektor mora dobiti natpolovičnu većinu glasova, što profesor Pravnoga fakulteta Ivo Josipović smatra i potrebnim jer, kako je rekao, instituciju kao što je zagrebačko Sveučilište treba voditi osoba koju podupire većina članova te velike akademske zajednice.

Zato su najavljene promjene Statuta koje bi trebale jamčiti da će u ponovljenim izborima biti izabran nasljednik rektorice Mencer, koja će, nakon što joj je 31. ožujka istekao četvorogodišnji rektoriski mandat, rektorsku dužnost obnašati do 1. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙