FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hays optužio Stranku za BiH i HDZ 1990. za opstrukciju ustavne reforme

MOSTAR, 28. travnja 2006. (Hina) - Bivši zamjenik Visokog predstavnikameđunarodne zajednice u BiH Donald Hays optužio je Stranku za BiH inovoutemeljenu stranku HDZ 1990, da su odgovorne za neuspjeh ustavnereforme, te da nisu vodile računa o interesu BiH.
MOSTAR, 28. travnja 2006. (Hina) - Bivši zamjenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Donald Hays optužio je Stranku za BiH i novoutemeljenu stranku HDZ 1990, da su odgovorne za neuspjeh ustavne reforme, te da nisu vodile računa o interesu BiH.

Zastupnici tih stranaka glasovali su u Parlamentu BiH protiv predloženih amandmana za ustavne promjene.

Hays je to izjavio bosanskohercegovačkoj redakciji Glasa Amerike. Po njegovom tumačenju, Stranka za BiH i HDZ 1990 glasovale su protiv predloženih ustavnih amandmana kako bi izvukle kratkotrajnu političku korist i iskoristile priliku da se istaknu u odnosu na druge stranke uoči predstojećih izbora u BiH planiranih za listopad ove godine.

Predložene ustavne promjene u BiH, koje u Parlamentu BiH nisu dobile dvotrećinsku većinu potrebnu za njihovo prihvaćanje, naglasio je Hays, imale su iznimnu potporu najviših instanci Vlade SAD-a i značajnu potporu Europske unije.

Hays je u tom kontekstu upozorio da međunarodna zajednica mora pažljivo razmotriti hoće li sudjelovati u budućim procesima ustavnih promjena u BiH.

Donald Hays, koji je angažiran u Američkom institutu za mir, osobno je prošle godine potaknuo pregovore vodstava parlamentarnih stranaka iz BiH o ustavnim promjenama. U međuvremenu, u posredovanje u tim pregovorima uključila se i američka vlada. U nazočnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice, krajem prošle godine u Washingtonu čelnici bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka potpisali su izjavu kojom su se obvezali na provođenje ustavnih promjena.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je u srijedu navečer prijedlog amandmana na ustav te zemlje, čime je zaustavljen i cjelokupni proces ustavnih reformi u BiH.

Od 42 zastupnika u Zastupničkom domu, 26 je glasovalo za amandmane, što je bilo za dva glasa manje od potrebne dvotrećinske većine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙