FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dragan Čović: HDZ BiH prilagodit će strategiju nakon neusvajanja ustavnih amandmana

BANJA LUKA, 27. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čovićizjavio je u četvrtak novinarima u Banjoj Luci kako će njegova stranka"prilagoditi svoju strategiju", nakon što je Zastupnički domParlamenta BiH u srijedu odbacio prijedlog amandmana na Ustav tezemlje.
BANJA LUKA, 27. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak novinarima u Banjoj Luci kako će njegova stranka "prilagoditi svoju strategiju", nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH u srijedu odbacio prijedlog amandmana na Ustav te zemlje.

"Učinjen je velik korak unazad i moram kazati kako BiH nije u pretjerano zahvalnoj poziciji", kazao je Čović. Naglasio kako će "proći godine" da bi se dobila još jedna slična prilika za približavanje Europi. Prema njegovim riječima, punih deset mjeseci trajalo je usuglašavanje sedam političkih stranaka iz BiH, "da bi postignuti jedinstveni konsenzus na kraju bio odbačen".

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović kazao je kako je, nakon glasovanja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, međunarodna zajednica "shvatila da u BiH nema partnera za razgovore".

Prema Čoviću, izostanak usvajanja ustavnih amandmana predstavlja jačanje dva postojeća entiteta u BiH.

"To praktično znači 'gašenje' županija što bi bilo pogubno za nas, i Hrvati moraju tražiti način da se zaštite", kazao je Čović i naglasio kako je sadašnji ustroj BiH "neracionalan i neučinkovit", i podsjetio kako se HDZ BiH svojedobno zauzimao za četiri federalne jedinice.

Izaslanstvo HDZ BiH u četvrtak u Banjoj Luci razgovaralo je o položaju Hrvata s djelatnicima Odbora ove stranke za sjeverozapadnu Bosnu, kojom prilikom je konstatirana potreba čvršće suradnje s aktualnim vlastima i političkim strankama Republike Srpske u omogućavanju zapošljavanja Hrvata-povratnika i poboljšavanja uvjeta života, te o njihovu sudjelovanju na općim izborima koji se u listopadu održavaju u BiH.

"Hrvatski nacionalni korpus razdrobljen je u čak 18 političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH; HDZ će tom prilikom nedvojbeno pobijediti, dok mnoge od ovih stranaka neće uspjeti dostići izborni prag od tri posto glasova", kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, s kojim su u Banjoj Luci bili i dopredsjednik HDZ i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić i glavni tajnik Stranke Nevenko Erceg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙