FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog inflacije korigirala vrijednost Dow Jonesa

NEW YORK, 31. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Novi američki gospodarskipokazatelji potaknuli su zabrinutosti ulagača na američkim burzama učetvrtak u pogledu daljnjeg jačanja inflacije i smanjivanja osobnepotrošnje, što ih je potaknulo na veće prodaje dionica.
NEW YORK, 31. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Novi američki gospodarski pokazatelji potaknuli su zabrinutosti ulagača na američkim burzama u četvrtak u pogledu daljnjeg jačanja inflacije i smanjivanja osobne potrošnje, što ih je potaknulo na veće prodaje dionica.

Tako je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,6 posto, na 11.151 bod. No, tehnološki Nasdaq nastavio je redati dobitke, ojačavši 0,13 posto, na 2.340 bodova.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je revidiranu stopu rasta američkog gospodarstva u zadnjem lanjskom tromjesečju od 1,7 posto, dok je indeks cijena revidiralo naviše na 2,4 posto.

To je poduprlo očekivanja da bi američka središnja banka Fed mogla nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, što je, pak, ojačalo kupovine američkih državnih obveznica. Prinos po 10-godišnjim državnim obveznicama dosegnuo je 4,888 posto, najvišu razinu od lipnja 2004.

Dionice građevinskih, financijsko-uslužnih i ostalih kompanija senzitivnih na porast kamatnih stopa, pak, bilježile su pad cijena kako su ih ulagači prodavali zbog straha da će im zarade pretrpjeti gubitak uslijed povećanja troškova kreditiranja. Dionica Citigroupa i Bank of America, dvije najveće američke banke, spustila se za 0,7 odnosno 0,8 posto.

No, na tehnološkom tržištu dionice su ponovno poskupjele budući da fond menadžeri prije kraja tromjesečja žele što više tehnoloških dionica uključiti u svoje portfelje. Dionica softverske kompanije Symantec ojačala je 6,6 posto a Microsofta 0,8 posto.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su jačati, potaknute skokom cijene dionice Nokie koja je podigla procjene rasta tržišta mobilnih telefona. Nove špekulacije o akvizicijama u bankarskom sektoru te porast cijena rudarskih dionica također su doprinijele jačanju burzovnih indeksa. Londonski Ftse indeks porastao je 0,9 posto, na 6.015 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 1,17 posto, na 5.984 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙