FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanski premijer stao u obranu neovisnosti Kosova

PARIZ, 27. travnja 2006. (Hina/AFP) - Albanski premijer Sali Berishastao je u obranu neovisnosti Kosova u razgovoru koji je dao zafrancuski dnevni list Le Figaro objavljen u četvrtak.
PARIZ, 27. travnja 2006. (Hina/AFP) - Albanski premijer Sali Berisha stao je u obranu neovisnosti Kosova u razgovoru koji je dao za francuski dnevni list Le Figaro objavljen u četvrtak.

"Albanija zagovara stajalište da se kosovski Srbi mogu vratiti kući. No mislimo da jedino neovisnost (Kosova) može razriješiti albanski problem na Balkanu. I ne samo albanski", kazao je Berisha. On je u srijedu stigao u Pariz u radni posjet posvećen približavanju s EU-om i budućem statusu Kosova.

"Nijedan drugi plan osim neovisnosti Kosova ne može donijeti mir i stabilnost. Neovisnost će pomoći Srbiji da se oslobodi svoje novije prošlosti i da upravi pogled u budućnost", istaknuo je šef albanske vlade.

Berisha je opovrgnuo optužbu da zagovara stvaranje "velike Albanije".

"Planovi o velikoj Albaniji ne postoje. Kosovski Albanci žele ući u Europsku uniju, a ne pripojiti se Albaniji", rekao je.

Na pitanje o mogućem budućem ulasku Albanije u EU Berisha je ocijenio da "zamisao o proširenju nailazi na zapreke. Integracija mora biti zasluženi proces i mi moramo učiniti sve kako bismo poštovali europske standarde. No naš identitet i naši korijeni jesu europski", kazao je.

Albanija i EU potpisali su 18. veljače u Tirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju o kojemu se pregovaralo od 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙