FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: predloženici za rektora branili programe

Zagreb: predloženici za rektora branili programeZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Trojica predloženika za rektoreZagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, Vjekoslav Jerolimov i IvanLovrinović iznijeli su glavne točke svojih programa i branili ih nadanašnjoj zajedničkoj sjednici Senata i vijeća područja Sveučilišta uZagrebu, čiji će članovi odlučivati o novomu rektoru te najvećehrvatske visokoškolske ustanove.
ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Trojica predloženika za rektore Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, Vjekoslav Jerolimov i Ivan Lovrinović iznijeli su glavne točke svojih programa i branili ih na današnjoj zajedničkoj sjednici Senata i vijeća područja Sveučilišta u Zagrebu, čiji će članovi odlučivati o novomu rektoru te najveće hrvatske visokoškolske ustanove.

Sjednica je održana u velikoj predavaonici Arhitektonskoga, Građevinskoga i Geodetskoga fakulteta, a u skladu s uputama za izbor rektora žrijebom je odlučeno o redoslijedu kojim su predloženici u 20 minuta iznijeli svoje programe te u 15 minuta odgovarali na pitanja članova Senata i vijeća područja.

Ivan Lovrinović je istaknuo da novi rektor mora osigurati temeljne pretpostavke za razvoj Sveučilišta, među kojima je i novi sustav financiranja. Jer, smatra, država će sve manje financirati visoko obrazovanje pa je akademsko poduzetništvo nužnost. Rekao je i da je njegova Studija o financiranju visokih učilišta već više od mjesec i pol u Rektoratu bez ikakva odgovora.

Ako bude rektor, Lovrinović se obvezao da će u četiri godine povećati broj nastavnoga osoblja za 15 do 20 posto te osigurati prostor za nekoliko fakulteta, među kojima i za Pravni, Fakultet političkih znanosti te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, a ako u tomu ne uspije, rekao je, podnijet će ostavku na rektorsku dužnost.

Za Vjekoslava Jerolimova važno je da Sveučilište dobro surađuje s mjerodavnim ministarstvom te lokalnom zajednicom i širom javnošću.

Smatra da se kvaliteta studiranja ne će poboljšati povećavanjem školarina. Ako bude izabran za rektora, rekao je, zauzimat će se za preuređivanje razredbenoga postupka jer sadašnji smatra nezadovoljavajućim.

Zahtjevnu rektorsku zadaću u razdoblju promjena s kojima se suočava Sveučilište, kako je rekao, obnašao bi u skladu s riječima britanskoga matematičara i filozofa Alfreda Northa Whiteheada da "umjetnost promjene održava red usred promjene i uvodi promjene ondje gdje vlada red".

Aleksa Bjeliš je, među ostalim, istaknuo da zagrebačko Sveučilište ima više od 50 posto udjela u cjelokupnoj nacionalnoj kreativnosti s nešto manje od 50 posto ukupnoga broja studenata. Zato je sugovornik Sveučilišta hrvatska Vlada, a ne Ministarstvo, rekao je.

Na europskoj razini teško se može naći sveučilište veličine i razine zagrebačkoga koje ne bi imalo barem dvostruko veće proračunske stavke - kako proračunske tako i vlastita sredstva, istaknuo je.

Rekavši da je pred cijelom akademskom zajednicom ozbiljan i zahtjevan posao, Bjeliš je istaknuo da će, ako bude izabran za rektora, biti ozbiljan i strpljiv u pronalaženju rješenja te odlučan u provedbi dogovorenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙