FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael lansirao "nebesko oko" iznad Irana

JERUZALEM, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Izrael je u utorakuspješno lansirao vrlo precizan satelit za motrenje koji će povećatiizraelske mogućnosti špijuniranja Irana, rekao je dužnosnikproizvođača satelita ImageSat International.
JERUZALEM, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Izrael je u utorak uspješno lansirao vrlo precizan satelit za motrenje koji će povećati izraelske mogućnosti špijuniranja Irana, rekao je dužnosnik proizvođača satelita ImageSat International.

Shimon Eckhaus, izvršni direktor tvrtke, izjavio je kako "mogućnosti satelita govore za sebe. Ne moram reći ništa o tome koja je svrha njegovog korištenja".

Satelit raspolaže kamerom koja može identificirati objekte veličine 70 centimetara s visine od 480 do 600 kilometara, a Zemlju može obići za 90 minuta, objavio je u utorak izraelski list Yediot Aharonot.

"Kamera raspolaže objektivom koji će tajnim službama omogućiti uvid u najsitnije detalje na (osjetljivim) mjestima zbog kojih je satelit lansiran", rekao je jedan izraelski stručnjak za list.

Špijunski satelit težak 350 kg u orbitu je lansirala raketa ruske izrade Start-1 s kozmodroma Svobodni na ruskom dalekom istoku.

Izrael optužuje Iran da obogaćivanjem urana zapravo želi razviti nuklearno oružje, što Teheran, koji je zbog tog programa prijavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, uporno niječe.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz ovog je tjedna rekao da je iranski nuklearni programa najozbiljnija prijetnja Židovima od nacističkog holokausta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙